Gå til sidens hovedinnhold

Høstens rypejakt avlyst flere steder

Oslo (NTB): Færre kyllinger er dårlig nytt for landets rypejegere. En redusert bestand har ført til at rypejakta er sterkt begrenset eller stoppet i mange områder i Sør-Norge.

- I år er tettheten av ryper halvert siden i fjor, sier Håkon Solvang ved Høgskolen i Hedmark (HIHM) til NRK.

Han har de siste fem årene koordinert lærestedets landsomfattende rypeforvaltningsprosjekt, som går ut på å beregne tettheten av ryper og klekking av kyllinger. Årets kull er magrere enn i fjor, mens de kyllingene som klekkes er små.

Sein snøsmelting og dårlig vær kan ha påvirket klekkingen. Men også fjorårets store lemenbestand kan ha påvirket rypetettheten.

Norges fjellstyresamband opplyser at rypene er fredet for jakt i flere områder i høst, mens kvoten er sterkt redusert andre steder. Jakta er avlyst i blant annet Vestre Slidre i Valdres, Eidfjord på Hardangervidda og det private jaktterrenget Hummulfjell i Nord-Østerdalen.

- Rypetellingene burde ha vist 15 ryper per kvadratkilometer for at det skulle vært et godt jaktår. I år er det bare to ryper per kvadratkilometer, forklarer Terje Sandberg, som leder sameiet. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot