Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Houston, vi har et toalettproblem»

Foto: - (AFP)
Sist oppdatert:
Romstasjonen, som mandag kan sees på den norske kveldshimmelen, har problemer med urinen om bord.

Romskipet Discovery tok med seg et nytt rensesystem til Den internasjonale romstasjonen (ISS) da de tok av fra Cape Canaveral 15. mars. Vel framme ved romstasjonen viser det seg at systemet ikke fungerer helt som det skal.

Rensesystemet skal lage vann av urin. Et nødvendig onde på romstasjonen der det meste er mangelvare.

Rensesystemet fungerte godt da mannskapet tørrtestet den lørdag. Men da systemet ble testet med urin søndag, var det ikke akkurat vann som kom ut i andre enden. Nå jobber ingeniører i Houston for å finne ut hva som feiler systemet.

- Da vi stengte ventil tre sluttet det å flyte, sier stasjonssjef Mike Fincke til bakkemannskapet, melder Reuters.

- Jeg har ingen idé om hvorfor dette skjer, så lykke til med problemløsningen. Vi står klare til å svare på spørsmål dere måtte ha, sa han over radioen.

I mai skal romstasjonen utvide det faste mannskapet fra tre til seks personer. Innen den tid trenger NASA å få systemet i gang. De begynner å få dårlig tid. Senest 25. mars må Discovery ta farvel med romstasjonen. Da skal nemlig den russiske Soyuz kapselen ankomme ISS med det neste mannskapet.

Feilmontert
Mandag gjennomfører Discoverys astronauter den siste turen i rommet. Da skal de forsøke å reparere en feilmontert del til en lasteplattform. Etter nesten 10 år er romstasjonen nå nesten ferdigmontert. Discoverys hovedoppdrag denne gangen var å levere de siste solpanelvingene. De ble montert torsdag.

Under en pressekonferanse fortalte lederen for romarbeiderne, Glenda Laws-Brown, at en låsepinne ble installert feil vei.

- Som dere vet så finnes det ikke noe «oppe og nede» på Den internasjonale romstasjonen. De trodde at de hadde gjort det riktig fordi ned er opp og opp er ned. I virkeligheten var det altså låsepinnen 180 grader feil, sa hun.

Dødelig romsøppel
Mer alvorlig enn dårlig vann, er søppelet som mandag vil suse forbi romstasjonen samtidig som astronautene skal gjennomførte den tredje «spaserturen» utenfor romstasjonen. Det er en bit fra en kinesisk satellitt skutt opp i 1999 som har kurs for romstasjonen. Derfor bremset romstasjonen ned hastigheten søndag, for å komme på god avstand fra vrakdelen før mandagens tur i rommet.

Med en hastighet på 28.000 kilometer i timen kan selv små deler gjøre stor skade hvis de treffer romstasjonen eller noen av astronautene. Til sammenligning har et prosjektil fra et gevær en hastighet på 3060 kilometer i timen. 10. februar 2009 krasjet en amerikansk kommunikasjonssatellitt med en utdatert russisk satellitt. I 2007 brukte kinesisk militære en satellitt under skyteøvelse. Disse to hendelsene førte til nye mengder av vrakdeler som gjør livet farlig for satellittene og romfartøyene.

Synlig sør for Dovre
ISS suser rundt jorda 14 ganger i døgnet. På kvelden, når Sola er på vei ned, er den synlig på nattehimmelen over Sør-Norge sør for Dovre.

- Vi kan ikke se romstasjonen i dagslys, og om natten ser du heller ikke romstasjonen fordi sola da er på andre siden av Jorda, sier kommunikasjonsdirektør Marianne Moen ved Norsk Romsenter.

I et kort tidsrom på kvelden vil sola lyse opp romstasjonen og gjøre den synlig som en sterk saktegående stjerne over natthimmelen. Har du en stjernekikkert kan du også se solpanelene som er montert som vinger på romstasjonen.

Mandag passerer ISS over Europa mellom klokken 19.42 og 19.46. Du kan se den lavt i horisonten bevege seg fra vest mot øst.

Les: Se romfergen fra Oslo

Sjekk når du kan se romfartøyene om du bor i Oslo, Stavanger, Bergen, Kristiansand, Drammen og Fredrikstad.

Bor du andre steder kan du søke her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!