Gå til sidens hovedinnhold

Hovedredningssentralen: - Ta en ekstra sjekk før båten din tar en tur alene

Regn og uvær skaper utfordringer.

Det har blåst og blåser fremdeles mye flere steder i Sør-Norge, melder Hovedredningssentralen Sør-Norge fredag formiddag.

- Ta gjerne en ekstra sjekk på fortøyningene før båten din tar seg en tur ut alene, oppfordrer Hovedredningssentralen i en Twitter-melding.

Meteorologene har ute farevarsel for kuling langs kysten.

I Farsund rykket politiet rett før klokka 09 ut til Nordsund bro etter melding om en tilhenger som skal ha blåst inn i en annen bil. Det er ikke meldt om personskade.

For fjellet i Sør-Norge er det ventet kortere perioder med snøfokk fram til lørdag ettermiddag.

- Kjør forsiktig (med vinterdekk)! er oppfordringen fra Meteorologisk institutt. De ber deg også sjekke værvarsel for din fjellovergang på yr.no.

Fergestrekninger innstiller

På grunn av værforholdene blir det ikke anløp av Halsnøy i rute 1 på fylkesvei 519, ferjestrekningen Fogn-Judaberg-Helgøy. Også fergesambandet Langevåg-Buavåg (fylkesvei 451) fra Bømlo til Sveio er innstilt på grunn av uvær, meldte Vegtrafikksentralen vest fredag morgen.

Sendte ut jordskredvarsel

Mye regn har gjort at Norges vassdrags- og energidirektorat torsdag sendte ut jordskredvarsel på gult nivå for Vestlandet. Fredag morgen melder Vegtrafikksentralen vest om stengte ferjestrekninger på grunn av uvær.

- Det er mye regn på Vestlandet. NVE har ute jordskredvarsel på gult nivå. Vi ser at mindre bekker og små elver har høy vannføring flere steder. Vær oppmerksom på overvann og unngå bratt terreng, heter det i varselet på varsom.no.

Nordmøre og Romsdal brann og redning tvitret natt til fredag at kapasiteten deres var sprengt på grunn av mange henvendelser om vann i kjellere, melder NTB.

«Kapasiteten på restverdiredningstjenesten vår er sprengt, og det vil ta tid å hjelpe alle. Vi ber alle som opplever eller er bekymret for vann i kjeller, å fjerne gjenstander av verdi og/eller klosse opp møbler», skriver etaten.

Snø på enkelte fjelloverganger

For fjellet i Sør-Norge gjelder farevarsel for kraftig snøfokk fredag.

Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, er anbefalingen på farevarsler.no.

For Finnmark er det ute farevarsel for snø over 100-200 meter.

- Nedbøren begynner på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark og brer seg gradvis vestover, heter det i varselet.