*Nettavisen* Nyheter.

Høy aktivitet i boligmarkedet

Foto: Bastian Krikken (Nettavisen)

Kraftig økning i boligtilbudet gjør at prisene flater ut.

01.06.10 15:09

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for boligprisene i mai.

Prisene steg 0,3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene også med 0,3 prosent. Det betyr at prisoppgangen var omtrent som normalt i mai.

Mens prisene flatet ut, var aktiviteten høy. Omsetningen av boliger lå 10 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

- Det kom flere selgere på banen som normalt i mai, og da ser vi at det legger press på prisene, sa EFFs nestleder Leif J. Laugen på pressekonferansen.

  • Prisene på leiligheter steg 0,4 prosent.
  • Rekkehus og tomannsboliger steg 0,9 prosent.
  • Prisene på eneboliger var uendret

Boligprisene er nå 9,1 prosent høyere enn for ett år siden. Sammenlignet med toppmåneden august 2007, er prisene 5,1 prosent høyere, men korrigeres det for inflasjon, er prisene imidlertid fremdeles 4,5 prosent lavere.

Mot normalt...

- Maitallene viser at markedet stort sett har normalisert seg. Prisutviklingen er helt i tråd med hvordan mai historisk er, en liten og avtakende prisvekst, sa styreleder terje Buraas i EFF på pressekonferansen.

Det er ikke bare prisene som er viktige når en skal vurdere utviklingen i boligmarkedet.

Ekspertene følger nøye med på utviklingen i tilbudet av boliger. Økende tilbud kan være tegn på et svakere marked: Det hoper seg opp med boliger som ikke blir solgt. Motsatt kan fallende tilbud bety at etterspørselen er større enn tilbudet, og prisene vil stige.

I mai var det 15.912 boliger til salgs på Finn.no. Dette er en kraftig økning fra 13.915 i april.

Under boligkrisen var tilbudet oppe i 22.000.

Kjappere omsetning

Et annet tall å legge merke til er den såkalte omsetningshastigheten. Det er den tiden en eiendomsmegler bruker på å selge en bolig. Er boligmarkedet svakt, tar det gjerne lenger tid å få solgt.

I mai tok det 27 dager i snitt å få solgt, mot 31 dager i april. Til sammenligning tok det over 40 dager under finanskrisen.

Den internasjonale finansuroen har ingen effekt på det norske boligmarkedet.

- Nordmenn flest har fotsatt god økonomi. Rentenivået er fortsatt lavt, og NAVs ledighetstall viser at arbeidsledigheten sank i mai. Det påvirker boligmarkedet mer enn internasjonal uro, sa Buraas.

Obos opp
Prisene på omsatte Obos-leiligheter steg med 0,8 prosent fra april til mai. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er nå 32 862 kroner, som er det høyeste prisnivået som er registrert på OBOS-leiligheter.

Hittil i år har Obos-prisene steget med 6,8 prosent. Etter en kraftig prisoppgang i mars, holdt prisnivået seg stabilt i april, for så å stige igjen i mai måned. Prisene er nå 11,7 prosent høyere enn i mai i fjor.

- Det bygges få nye boliger, og det er også relativt få brukte boliger til salgs. Dette presser boligprisene opp, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS.

I mai ble det omsatt 581 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag mot 607 boliger i mai 2009.

Rekordoptimisme
Mandag kom DnB Nor Eiendoms forventningsbarometer for andre kvartal som viser at rekordlave fem prosent tror at boligprisene vil synke.

LES OGSÅ:Uenige boligeksperter

Under finanskrisen - altså i perioden 2007–2008 - trodde mer enn hver fjerde nordmann på nedgang i boligprisene. Det toppet seg i fjerde kvartal 2008, da hele 53 prosent trodde at boligprisene ville falle.

LES OGSÅ:Kvinnereir åpent for menn

DnB Nor Eiendom tror veksten i boligprisene vil avta noe fremover. Meglerselskapet viser til det økende tilbudet. De har registrert at antall interessenter per bolig de har hatt til salgs har gått ned fra åtte til seks fra april til mai.

LES MER: Rekordoptimisme i boligmarkedet

Boligprisstatistikken legges frem hver måned av NEF og EFF. Tallene er bearbeidet av analyseselskapet Econ Pöyry, og baserer seg utelukkende på de boligene som ligger til salgs på nettstedet Finn.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.