Høyblokka åpnes for publikum

Oslo (NTB): I helga kan folk som ønsker det med selvsyn få studere hvordan det ser ut inne i Høyblokka, som ble så hardt rammet av bomben 22. juli for to år siden.

Bygget er i dag tomt og nedstrippet, men det er likevel ikke vanskelig å forestille seg hvilke krefter som har vært i sving. Vinduene er borte, trappetrinnene er flere steder sikret med stropper og deler av gelenderet er ødelagt. Heisene er fjernet og de tomme heissjaktene står igjen som store, åpne sår.

- Det var solide branndører i alle etasjer. Trykket var så sterkt at ståldørene ble brettet rundt hjørnene og så ut som en L etterpå. Det sier litt om hvilke krefter som var i sving, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Weiby i Statsbygg.

Tirsdag fikk pressen omvisning i det ødelagte bygget. Lørdag og søndag slipper publikum inn mellom klokken 12 og 15. Det vil bli innslipp i puljer, og Statsbygg regner med å ha kapasitet til å vise rundt 600-800 personer.

I alt åpner 105 bygg og hager i Oslo sine dører for publikum til helga. Også R4 i Regjeringskvartalet kommer til å ha åpent hus. Også denne bygningen, som ligger rett over veien for Høyblokka og har helikopterdekk på taket, ble sterkt ødelagt i terrorangrepet 22. juli 2011. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.