Gå til sidens hovedinnhold

Høyblokker ved Østensjøvannet møter motstand

Østensjøvannets Venner frykter at utbygging av den gamle eterfabrikken kan skade miljøparken. – Vi vil ikke ha noen ny Barcode i skråningen her, sier Amund Kveim. Utbygger er innstilt på dialog med bydelen for å skape et best mulig boligprosjekt.

ØSTENSJØ/BOGERUD: Ifjor ble både fabrikkbygningene og to tilliggende bolighus i Eterveien/Bogerudveien solgt til boligutviklerne JM Norge.

Denne uken informerte de om planene sine i åpen halvtime i Østensjø bydelsutvalg, samtidig som flere engasjerte innbyggere grep ordet for å si sin mening om fremtidig bruk av eiendommen.

LES OGSÅ: Nå blomstrer det på eterfabrikken

Håper på byggestart i 2016

Prosjektsjef Per Larsson i JM Norge ga uttrykk for at de både ønsker å bevare de eldste delene av fabrikken og samarbeide med bydelen om videreutviklingen av eiendommen.

– Det er en spennende eiendom med fin beliggenhet og fine utsiktsforhold. Å bevare de eldste delene vil gi en god identitet, og vi håper å skape et attraktivt boligmiljø med møteplasser for nærområdet, sa Larsson.

JM Norge håper at reguleringsprosessen kan starte opp nå snart, så et planforslag kan komme i løpet av høsten 2014, en regulering i 2015 og oppstart på tomten i 2016.

LES OGSÅ: Eterfabrikken kan bli erstattet av boligblokker

130 leiligheter

I de foreløpige planene legges det opp til å rive alt unntatt de eldste delene av fabrikken, for å gi plass til rundt 130 leiligheter.

Boligene kan bli fordelt på to lamellbygg med tre og to sammenhengende blokker på tre-fem etasjer, samt fem enkeltstående punkthus/blokker på fire-ni etasjer.

Mellom blokkene foreslås det felles utearealer, og også et offentlig tilgjengelig torg.

Nei til høyblokker

Fabrikktomtens fremtid trakk mange innbyggere til åpen halvtime.

Østensjøvannets Venner ved Amund Kveim protesterte på at det foreslås knutepunktutbygging, og på blokkenes høyder og plassering. Han påpekte at tomten ligger i direkte kontakt med miljøparken.

– Denne delen fremstår i dag som et uforstyrret område, og boligene deres ligger bare 60-70 meter fra der Fylkesmannen vil utvide reservatet. Tenkt innkjøring er bare 20 meter fra den viktige Bølerbekken. Det er også historiske minner å ta hensyn til, sa Kveim.

– Vi håper dere vil integrere de eldste delene, og også diponentboligen som har en have som er en naturlig avslutning mot miljøparken, sa Kveim.

– Vi frykter at alt av vegetasjon og trær vil bli felt, og er sterkt imot alt som er på bordet i denne saken nå. Bydelen er i sitt forslag ambisiøse på innhold, vi håper de er ambisiøse på naturens vegne også, sa Kveim til BU.

LES OGSÅ: Fuglereir i fare

Vil ha bistro ved bydelens "indrefilet"

Anne Lindmo representerte en gruppe oppsalbeboere som engasjerer seg i det som rører seg i bydelen.

– Dere har et ansvar for å forvalte denne indrefileten av en tomt riktig, og vi er gjerne sparringspartnere, for vi er eksperter på dette området med en fantastisk grønn lunge rett ved, sa Lindmo.

– Det er fort gjort at boligprosjektet blir skammelig preget av at det skal bygges billig og hurtig, men man kan også bygge smart, friskt og innovativt. Jeg oppfordrer dere til å sette alle krefter inn på å imponere oss og dere selv, sa Lindmo.

– Sats på kvalitetsbygg som tiltrekker seg kvalitetskjøpere som igjen gir dere høyere inntekter. Bygg noe som er en fest å bo i, en fest å være nabo med og som til og med kan bli en fest for dere!

Lindmo oppfordret også utbygger til å tilrettelegge for en bydelsbistro på eiendommen.

– Hvis dere skal leve opp til målsettingen deres om gode bomiljøer må det skje noe gøy der også, og nå er det masse kreative folk der. Ikke et vondt ord om Røde hatt, men vi trenger også en lokal bistro som kan være et samlingsted for alle i bydelen, sa Lindmo.

LES OGSÅ: Beboere frykter rasering av Oppsal

Et klenodium

Inger Kjærstad, ildsjelen som nå leier eterfabrikken og sammen med Marius Fjellvik har skapt et kreativt og levende miljø med alt fra kunstnere til ølbryggere og yogainstruktører, sa til BU at responsen i lokalmiljøet har vært overveldende positiv.

– Under bydelsdagene var det 500 mennesker innom. Vi håper det tas hensyn til det som skjer der nå i den videre utvikling.

– Vi har ingen møteplasser som dette i bydelen. Vi håper mest mulig blir bevart, og er også bekymret for Østensjøvannet. Eterfabrikken er et klenodium, så vi håper på en lang og god prosess så det riktige blir gjort i forhold til oss som bor her, sa Kjærstad.

LES OGSÅ: Butikk i Bølerlia klaget inn til Fylkesmannen

Vil bevare mer

Da lokalpolitikerne behandlet saken var de opptatt av å ta vare på historien og også legge til rette for å beholde det kreative samlingspunktet eterfabrikken er blitt de siste månedene.

BU skal komme med sine innspill i saken til Oslo kommune, og Mads Lindahl (A) hadde utarbeidet et forslag som ble enstemmig vedtatt.

Her påpeker de at forventningene til utviklingen av området er høye både fra politisk hold og lokalbefolkningen. BU ber om vern av de to eldste delene av fabrikken, men ser gjerne at enda mer blir bevart.

– Særlig teglsteinsfasadene utgjør identiteten til eterfabrikken, som er et landemerke i bydelen, sa Mads Lindahl (A).

BU foreslår også at man skal tilrettelegge for å få inn næringsvirksomhet som kan bidra positivt til nærmiljøet.

– Det viktigste er å få til et sosialt møtested som kan representere den beste bydelen i Oslo, sa Erland Bakke (H).

– Jeg opplever allerede at utbygger er positive til et familievennlig spisested, sa Lindahl, som har vært i dialog med JM Norge.

BU støtter ellers utbyggers vurdering av at det trengs store familieleiligheter i området.

LES OGSÅ: Våt drøm gikk i oppfyllelse ved Østensjøvannet

Vil skjerme miljøparken

BU er også opptatt av nærheten til Østensjøvannet og miljøparken rundt.

– Skråningen fremstår nå som grønn og ubebygd, og vi ønsker at fugle- og dyrelivet blir minst mulig berørt av utbygging, sa Lindahl.

I vedtaket krever BU at det tas ekstra hensyn til dette ved plassering av nybygg, og de ber om at utbygger rådfører seg med Østensjøvannets Venner.

Etter innspill fra Britt Inglingstad (V) ber BU også om at den foreslåtte bebyggelsen trekkes lenger opp i skråningen, for å få lengre avstand mellom boligene og miljøparken.

FLERE SAKER FRA BYDEL ØSTENSJØ:

Selger institusjon til 35 millioner

Manglerud bad reddet i bystyret

Frykter at Oppsal ødelegges bit for bit