Gå til sidens hovedinnhold

Høyere 22. juli-erstatning til forbipasserende

Oslo (NTB): De som ble rammet av bomben da de gikk forbi regjeringskvartalet 22. juli får nå erstatning på linje med statsansatte. Det har Erstatningsnemnda for voldsofre bestemt, skriver VG.

Tobarnsfar Bekir Güvenc befant seg i krysset mellom Grubbegata og Høyesteretts plass da bomben smalt. Han fikk først redusert erstatning fordi han ikke var ansatt i regjeringskvartalet. Nå har Erstatningsnemnda gitt Güvenc fullt medhold i at han skal ha samme erstatning som statsansatte, til tross for at han «bare gikk forbi». Dermed får han oppjustert sin erstatning med 155.000 kroner til 200.000, skriver VG.

- Etter at VG skrev om dette, har jeg blitt kontaktet av flere tilfeldig forbipasserende som ble skadd i regjeringskvartalet. Avgjørelsen fra nemnda vil ha stor betydning også for disse, sier Güvencs bistandsadvokat, Klaus Munkeby ved advokatfirmaet Codex.

Bakgrunnen for vedtaket er at Erstatningsnemnda mener det ikke er forskjell på de statsansatte og de som ellers var i området da bomben gikk av.

- Breiviks forsett var ikke bare å ramme de statsansatte, men også andre i området. De statsansatte har fått 500.000, 350.000 eller 200.000 kroner i oppreisning, justert etter livstruende, betydelige eller mindre skader, sier sorenskriver Harald Jølle, som er leder i Erstatningsnemnda for voldsofre.

- Akkurat hvor grensen skal trekkes blir en utfordring, men det blir en vurdering ut fra psykiske og fysiske skader og hvor nær en var bomben, sier Jølle. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden