*Nettavisen* Nyheter.

Høyere priser slukte halve lønnsøkningen din

Oslo (NTB): Veksten i det du faktisk kan gå i butikken og kjøpe deg noe for er nesten halvert det siste året. Svak krone og høyere prisstigning får skylden.

Over halvparten av den gjennomsnittlige lønnsøkningen i fjor ble nemlig spist opp av raskt voksende inflasjon, viser den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU). Når striden mellom LO og NHO har stilnet, støvet lagt seg og sårene er plastret, er det denne rapporten som forteller oss hvordan det egentlig gikk med lønna vår i året som har passert.

Den gjennomsnittlige lønnsøkningen ble 3,9 prosent, noe som betyr at også i fjor ble rammene på 3,4 prosent, satt av Norsk Industri og Fellesforbundet, sprengt. Ansatte i finansnæringen tok helt av, og sikret seg en lønnsøkning på 6,7 prosent, først og fremst etter å ha fått svært romslige bonuser, ifølge utvalgets leder Ådne Cappelen.

I motsatt ende av skalaen ligger lærerne, som i fjor hadde en lønnsøkning på 3,25 prosent.

Likevel kan det se ut som om også folk flest har fått nyte godt av at det så langt har gått bra i norsk økonomi. Trass formaninger om moderasjon i fjor, ligger lønnsøkningen omtrent på nivå med de to foregående årene. Det er først og fremst prisstigningen som gjør at reallønnsøkning etter skatt «bare» er på 1,8 prosent, mot 3,2 prosent året før. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.