*Nettavisen* Nyheter.

Høyere risiko for å dø i gode tider

Oslo (NTB): Høy fart i norsk økonomi betyr flere dødsfall og dårligere helse, viser forskning fra Statistisk sentralbyrå.

- Det kan fremstå som et paradoks, og forskere hever øyenbrynene over disse resultatene, men vi finner det samme i en rekke land, sier Kjetil Telle, forskningsleder i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

Økonomiske nedgangstider og voksende arbeidsledighet følges gjerne av nyheter om selvmordsbølger og dårligere helse. Men i realiteten bør du være mer bekymret når tidene er gode, viser forskning fra Norge, USA og en rekke andre land.

Flere trafikkulykker, mindre trening, dårligere diett, økt alkoholkonsum og økt hyppighet av hjerte- og karsykdommer som følge av stress, er med på å sende dødeligheten opp.

- Når økonomien koker og arbeidsledigheten er lav, kan det hende folk jobber mer på bekostning av fritid og trening. Man tar kanskje heller en kjapp burger enn å bruke tid på å lage sunn mat. Da blir helsen i befolkningen dårligere og dødeligheten øker, sier Telle.

Sammenhengen mellom oppgangstider og dødelighet er særlig sterk for menn mellom 18 og 24 år. Hvorfor det er slik, er ikke forskerne sikre på. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.