*Nettavisen* Nyheter.

Høyeste vannstand på over 500 år

Foto: (Scanpix)

Donau har ikke vært så høy siden 1501.

03.06.13 22:01

Praha (NTB-DPA-Reuters): Vannstanden i Donau har steget til sitt høyeste nivå på over et halvt årtusen. Tusenvis av soldater og sivile hjelpearbeider er satt inn i kampen mot flomvannet i flere sentraleuropeiske land.

I den sørtyske byen Passau, der elvene Inn og Ilz munner ut i Donau, ble det mandag målt den høyeste vannstanden siden 1501. Passaus vel 50.000 innbyggere mistet samme dag sin forsyning av rennende vann, som ble stengt av frykt for smittespredning.

Tysklands statsminister Angela Merkel reiser tirsdag til Bayern, der Passau ligger, for å samrå seg med delstatens regjeringssjef Horst Seehofer. Både i Bayern, i Thüringen lenger nord og i Sachsen nordøst for Bayern er det slått katastrofealarm.

Kjemper
I tillegg til Tyskland kjemper flere sentraleuropeiske land fortsatt mot flomvann og kraftig regn. Tsjekkias hovedstad Praha prøver å barrikadere gamlebyen, mens EU lover å bistå de rammede lokalsamfunnene.

Nesten 2.700 personer er blitt evakuert fra flomutsatte områder i Tsjekkia, der det er erklært unntakstilstand i deler av landet, og minst fem personer har mistet livet. To er omkommet i Tyskland og én i Østerrike. I tillegg er flere mennesker savnet.

Det er uavbrutt regn i flere dager som har fått bekker og elver til å svulme og gå over sine bredder i Sentral-Europa.

Sandsekker
Elva Moldau renner gjennom Praha. Den tsjekkiske hovedstadens gamleby, til vanlig svært populær blant turister, er nå preget av sandsekker og flombeskyttelse. Den kjente Karlsbroen er stengt.

Myndighetene har stengt T-banen i sentrum av byen og begrenset trafikken mens man venter på flomtoppen. Flere skoler har også måttet stenge mens vannet fra Moldau alt har oversvømmet noen områder. Folk frykter lignende tilstander som i 2002, da 17 personer mistet livet i en svært ødeleggende flom.

Kritisk
I de sørlige og østlige delene av Tyskland omtaler redningsmannskaper situasjonen som kritisk og dramatisk.

En rekke veier og jernbanelinjer er blitt stengt i Tyskland, mens elvetrafikken på deler av Rhinen, Main og Neckar er innstilt.

Både i Tyskland og Polen frykter man fortsatt at vannet skal stige, men meteorologene venter bedring i værforholdene etter hvert.

Står klar
- Vi ønsker å berolige lokalsamfunnene og de politiske lederne som er berørt, med at vi i den europeiske familien står klare til å hjelpe der det trengs mest, sier EUs regionalkommissær, østerrikeren Johannes Hahn.

EU opprettet et såkalt solidaritetsfond etter flommen i 2002.

- Fondet skal bistå medlemsland og rammede områder med å komme seg på beina igjen og bære kostnadene ved gjenoppbygging og krisehåndtering, sier Hahn.

I Østerrike har forholdene skapt store utfordringer i togtrafikken, og strandede passasjerer har måttet søke ly i militærbrakker i Salzburg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag