Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterett avviser krav om dommerforsikring

Oslo (NTB): Høyesterett slår fast at manglende dommerforsikring ikke gir grunnlag for å oppheve flere hundre rettskraftige dommer.

I dag mangler 150 av 564 dommere i Norge dommerforsikring, som er en skriftlig ed fra 1927 som kreves avlagt av alle dommere etter domstolslovens paragraf 60.

Nå har Høyesterett forkastet anken i en sak hvor et selskap først tapte et sivilt søksmål i tingretten, for så å få anken forkastet i lagmannsretten. Selskapet mente sistnevnte kjennelse måtte forkastes på grunn av at en dommer manglet dommerforsikring.

Manglende forsikring innebærer at retten ikke er lovlig sammensatt, noe som igjen er en saksbehandlingsfeil som må føre til opphevelse av kjennelsen, lød argumentasjonen i anken til Høyesterett.

Dersom Høyesterett hadde vært enig i dette, kunne det fått konsekvenser for flere hundre dommer som ville blitt opphevet.

Men landets øverste domstol forkastet enstemmig anken og fastslo at manglende dommerforsikring «under enhver omstendighet ikke kunne være en absolutt opphevelsesgrunn». (©NTB)

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera