Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterett: Flyktninger kan ikke straffes for falske papirer

Flyktninger kan ikke straffes for å benytte seg av falske papirer når de flykter til Norge, slår Høyesterett fast, ifølge Dagbladet.

En kamerunsk statsborger som flyktet til Norge med falske papirer i fjor, har vunnet fram mot Justisdepartementet, skriver Dagbladet onsdag formiddag.

Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot mannen med henvisning til FNs flyktningkonvensjon. Flyktningkonvensjonen tar høyde for at det kan være nødvendig å ty til falske papirer for å komme seg til et trygt land.

60 dagers fengsel
Asylsøkere som raskt fremmer sin asylsøknad og har kommet direkte til Norge, skal ifølge konvensjonen kunne slippe straff for å ha brukt falske papirer.

I saken som Høyesterett behandlet ble den kamerunske asylsøkeren dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for å ha brukt et falsk portugisisk oppholdskort sammen med sitt ekte kamerunske pass da han kom til Norge.

Mannen kom fra Moskva der han hadde søkt opphold etter å ha vært fengslet og forfulgt som homofil i sitt hjemland. Men også i Russland ble han forfulgt og hetset for sin homofili.

Søkte asyl raskt nok
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har ment norske myndigheter tolker flyktningkonvensjonen for strengt. I den engelske traktatteksten heter det at du må kreve asyl «without delay».

Riksadvokaten har tolket dette som «straks» i sine retningslinjer for hvordan påtalemakten skal håndtere straffbare handlinger i utlendingssaker.

Da den kamerunske statsborgeren i fjor ankom Gardermoen ble han tatt til side i passkontrollen, og han opplyste da etter hvert at han søkte asyl. Høyesterett tok i saken stilling til om mannen søkte asyl så raskt som flyktningkonvensjonen krever, og onsdag kom altså svaret.

- Retten har slått fast at Norge bryter Flyktningkonvensjonen, sier juridisk rådgiver i NOAS André Møkkelgjerd til NRK. ©NTB)

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken