Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke

Eirik Jensen må belage seg på en ny runde i lagmannsretten etter at Høyesterett har avvist anken. - Juristene stjal makten fra folket, sier irritert John Christian Elden.

Dette kommer frem i en pressemelding Høyesterett sendte ut fredag ettermiddag.

I Borgarting lagmannsrett 28. januar ble den tidligere politimannen frifunnet av juryen for anklagene om medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, men funnet skyldig i grov korrupsjon.

Men de tre fagdommerne satte kjennelsen til side, altså ble juryavgjørelsen annullert fordi de var overbevist om at Jensen var skyldig i begge tiltalepunktene.

Tilsidesettelsen ble anket til Høyesterett. Jensens forsvarer John Christian Elden argumenterte blant annet med at tilsidesettelsen rimte svært dårlig med lagdommerens rettsbelæring.

Les også

Eirik Jensen hadde pakket bagen og var klar til å gå i fengsel

- Juristene stjal makten fra folket

Høyesterett er av en annen oppfatning. Dermed går det mot en ny rettssak, denne gang uten jury og med nye dommere. I den tredje runden blir det med ny ordning med to fagdommere (juristutdannede) og fem lekdommere (vanlige folk).

– Etter dette er ankeutvalgets konklusjon at anken må forkastes, skriver de.

I kjennelsen fra Høyesterett understrekes det imidlertid at det ikke er noe i veien for at lagmannsretten kan omgjøre sin avgjørelse om å tilsidesette juryens omgjøring.

– Siden det ikke fremgår av saksdokumentene at lagmannsretten har vurdert omgjøring, gjøres det for ordens skyld oppmerksom på at denne kjennelsen ikke er til hinder for slik omgjøring, skriver Høyesterett.

Les også: Eirik Jensen i sjalusidrama - eks-samboeren nektet å forklare seg i retten

- Vi er glade for at Høyesterett sier lagmannsretten nå må behandle spørsmålet om tilsidesettelsen skal omgjøres. Vi hadde håpet at Høyesterett skulle skjære gjennom og respektere juryen, men juristene stjal denne makten fra folket en gang mellom lovens vedtakelse i 1938 og idag, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Han sier også at Borgarting lagmannsrett nå må vurdere om de skal omgjøre sin egen avgjørelse om å sette juryens kjennelse til side. Det er lite trolig at avgjørelsen ikke blir stående.

Les også: - Erik Jensen har grunn til å være skuffet

Les også: Fagdommerne setter til side juryens kjennelse i Jensen-saken

- Forventer fengselsdom for Jensen

Men lagdommer Kristel Heyerdahl og hennes to dommerkollegaer må nå vurdere Eldens argumentasjon om opphevelse, for å ta stilling til om tilsidesettelsen skal oppheves.

Hasjsmugler Gjermund Cappelen og hans forsvarer mener avgjørelsen fra Høyesterett ikke var overraskende.

- Det har aldri vært noen grunn til å tro at det skulle komme noen annen avgjørelse. Vi er klare for runde tre, sier Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til Nettavisen.

Stort intervju: Eirik Jensen var forberedt på et liv i fengsel

Cappelen-teamet er overbevist om at Jensen blir dømt i runde tre.

- Lagmannsretten står selvfølgelig helt fritt til å vurdere saken. Fra vår side er det grunn til å tro at Gjermund Cappelens forklaring er svært avgjørende. Med de bevisene som foreligger i saken, ved siden av hans forklaring, vil det være svært overraskende om ikke både Cappelen og Jensen blir funnet skyldig etter tiltalen, sier de Vibe.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken