Avgjørelsen kan bane vei for flere rettslige oppgjør om en rekke andre lover som selskaper kan hevde er i strid med deres religionsfrihet, skriver New York Times.

President Barack Obamas helsereform inneholder en bestemmelse som forplikter arbeidsgivere med mer enn 50 ansatte til å tilbakebetale utgiftene for 20 ulike typer prevensjon gjennom de ansattes helseforsikringer.

Ville ikke betale

Butikkjeden Hobby Lobby med base i Oklahoma tok saken til høyesterett. Argumentet var at selskapets eiere på grunn av religiøs overbevisning ikke ville betale for fire av prevensjonstypene. Det dreier seg om angrepiller og spiral.

Høyesterettskjennelsen i den kontroversielle saken som setter religionsfrihet opp mot helsereformen, ble avsagt mandag med fem mot fire stemmer i Hobby Lobbys favør.

Kjennelsen innebærer at ansatte i familieeide firmaer som begrunner motstanden mot spiral og angrepiller i religion, er nødt til å skaffe seg slike prevensjonsmidler utenfor helseforsikringen de får fra jobben.

Hobby Lobbys kristne sjef David Green har tidligere uttalt at butikkjeden hans ikke kunne følge loven, ettersom den sverger til «bibelske prinsipper».

- Helsefarlig

Obamas talsmann Josh Earnest sier høyesterettsdommen er en trussel for kvinners helse. Obama vil se på andre løsninger for kvinner som jobber i familiebedrifter som ikke ønsker å tilby prevensjon.

- Vi vil jobbe sammen med kongressen for å sørge for at enhver kvinne som påvirkes av denne dommen, vil få det samme tilbudet av nødvendige helsetjenester som alle andre, sier Earnest. (©NTB)