Anses mobilbruk ved rødt lys for å være «under kjøring» og med det være straffbart? Det skal Høyesterett ta stilling til, som også skal avgjøre en lignende sak.
En mann i 40-årene sjekket klokka på mobiltelefonen mens bilen sto stille på rødt lys med motoren avslått i Oslo i september 2019. For det ble han ilagt et forelegg han nektet å godta.
I Oslo tingrett ble han dømt til å betale en bot på 2.000 kroner. Senere frifant lagmannsretten ham under dissens 2-1.
Tirsdag besluttet Høyesteretts ankeutvalg å tillate behandling av anken fra påtalemyndigheten. Det sentrale spørsmålet er om sjåføren brukte mobiltelefonen «under kjøring», noe som er straffbart etter vegtrafikkloven.
Les også: Politiet delte ut over 626 bøter utenfor skoler i Oslo, Asker og Bærum
Lignende sak
For to uker siden ga ankeutvalget tommel opp for behandling av en lignende sak.
En kvinne i begynnelsen av 20-årene er blitt frikjent i to rettsinstanser for å ha kikket på mobilen i stillestående bilkø i Drammen. Køen gjorde at bilens motor automatisk skrudde seg av. Da køen begynte å bevege seg, la hun bort mobilen.
I lagmannsretten ble sakene til mannen i 40-årene og kvinnen i 20-årene behandlet i sammenheng. Sakene er derimot ikke formelt forent, noe som innebærer at det skal avsies en separat dom i hver av sakene.
Les også: Mange ser ut til å ha glemt hva denne brukes til ...
Kjernen av strafferett
Både kvinnen og mannen har advokat Jan Kildahl som forsvarer. Når sakene skal behandles i Høyesterett, er foreløpig ikke kjent.
Sakens juridiske kjerne er om begrepet «under kjøring» oppfyller legalitetsprinsippet i tilfellene mannen og kvinnen er tiltalt for. Overordnet innebærer prinsippet at ileggelse av straff krever hjemmel i lov.
Legalitetsprinsippet krever at lovbrudd må være klart definert ved rettsregler som er tilgjengelige for allmennheten. Samtidig kan ikke straffebestemmelser tolkes utvidende eller analogisk til skade for den tiltalte.
