Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk

Høyesterett skal behandle anken fra kvinnen (70) som i juni ble dømt til 14 dagers fengsel for kommentarer på Facebook om forfatter Sumaya Jirde Ali.

I et kommentarfelt på Facebook under en artikkel i september 2017 omtalte kvinnen Ali blant annet som en «korrupt kakerlakk».

Kvinnen ble i Gulating lagmannsrett i juni dømt til 14 dagers ubetinget fengsel for kommentarene. Forsvarer Laila Kjærevik sa da at de ville anke dommen til Høyesterett.

Les også

Kvinne (70) må i fengsel etter å ha kalt samfunnsdebattant for kakerlakk

Ankeutvalget har nå besluttet at anken over dommen skal behandles i Høyesterett. Både lovanvendelse og straffutmåling vil behandles, og Høyesterett har godtatt å overprøve om utsagnet rammes av straffeloven § 185.

70-åringen mente at Ali som en aktiv samfunnsdebattant måtte tåle slike utsagn og at dette var innenfor ytringsfriheten. Det var Gulating lagmannsrett ikke enig i og mente at det var riktig å idømme kvinnen ubetinget fengsel.

Dermed ble straffen skjerpet. Da saken ble behandlet i tingretten, ble kvinnen dømt til betinget fengsel og en bot.

Norsksomaliske Sumaya Jirde Ali er forfatter og samfunnsdebattant. I mars mottok hun Forfatterforeningens ytringsfrihetspris.

(©NTB)

Les også

70-åring dømt for krenkende ytringer på Facebook

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken