Gå til sidens hovedinnhold

Høyesterettsjustitiarius: - Åpenhet fostrer tillit

Oslo (NTB): Domstolene er den samfunnsinstitusjonen som nyter størst tillit blant nordmenn. Høyesterettsjustitiarius Tore Schei tror åpenhet, kunnskap og solid arbeid er grunnen.

Mandag inviterte han og et knippe dommere til en orientering om året som er gått og noe av det som er i vente for landets høyeste domstol i tiden som kommer.

- Jeg synes det er nyttig og fint å kunne informere om virksomheten vår. Vi utøver jo en samfunnsmakt som er inngripende, ikke minst for dem det angår direkte. Derfor er det viktig med åpenhet og innsyn, åpnet Schei i sin orientering.

Nylig viste en undersøkelse at 85 prosent har ganske stor eller svært stor tiltro til domstolene. Det overrasker ikke justitiarius Schei.

- Det får være opp til andre å vurdere Høyesterett, men vi ser det arbeidet som gjøres nedover i systemet, og der ser vi mye som er grundig og godt, utdyper han. Han trekker også fram håndteringen av terrorrettssaken i året som gikk.

- Den ble veldig godt håndtert, og det bidrar til den generelle tilliten til domstolene, sier Schei. Han tror også saken bidro til at mange lærte mer om hvordan rettssystemet fungerer. (©NTB)