KRISTIANSUND (Nettavisen): Det er ikke bare solen som sørger for høy temperatur i Atlanterhavsbyen i Møre og Romsdal.

Les også: Fødekrise gir lederflukt: Toppsjefer sier opp i protest

Debatten om den den stengte fødeavdelingens videre skjebne raser, etter at Stortinget har bestemt at det skal holdes liv i den. Åkke som.

– Godt mulig hormonene snakker

En av de høygravide Nettavisen har vært i kontakt med, Anne Maren Kallset Svanem, gir oss tillatelse til å gjengi et Facebook-innlegg hvor hun kommer med flere hjertesukk:

«Med en forholdsvis nært forestående fødsel, er det godt mulig det er hormonene som snakker, men denne gangen klarer jeg ikke unngå å kommentere stenging av fødeavdelingen i Kristiansund.»

Hun anser seg selv for å være en feminist og heier på Bunadsgeriljaen og alle andre som jobber for gode fødetilbud i Norge, men reagerer på utvklingen:

«Min følelse i denne saken er at kampen ikke lenger dreier seg om et godt fødetilbud, men heller om ønsket om å ha en åpen fødeavdeling, koste hva det koste vil og på bekostning av hvem,» spør hun.

Underholdende, sjokkerende og overraskende

Særlig vil Anne Maren nett-trollene til livs:

«Først og fremst er det både underholdende, sjokkerende og overraskende hvor mange i kommentarfeltene på Facebook, som har svaret på hvorfor avdelingen skal holdes stengt. Dersom man tar seg en liten pustepause før man hamrer løs (jeg lover at jeg har ventet 1 døgn med å poste dette og har pustet mange ganger underveis), kan man forsøke å tenke seg til at ikke alle årsaker til sykemeldinger/bortfall av ansatte er noe som hører allmenheten til.»

Hun er helt åpen på at hun støtter videre stenging av sykehuset:

«Som de fleste andre ønsker jeg meg et sykehus med tipp topp utstyr og en godt bemannet avdeling, med så kort reisevei som mulig. Dette er ikke realiteten for fødeavdelingen i Kristiansund, og derfor er jeg glad for at de ikke åpner avdelingen akkurat nå.»

- Vil heller bli møtt med ambulanse

«Hvis fødselen hadde gått i gang nå, hadde det vært viktigere for meg at en ambulanse kunne møtt oss på veien og helst med en jordmor, enn at en halvgod fødeavdeling på død og liv skulle vært åpen.»

– Til syvende og sist er det vi fødende som vet hva vi ønsker, og jeg ønsker meg iallfall et fødetilbud hvor jeg føler meg trygg og hvor jeg slipper å tenke på om jordmor har gått doble vakter hele uka på grunn av manglende bemanning, avslutter hun sitt innlegg.

– Hva har helseministeren med seg?

Nå forbereder Kristiansund seg på besøk fra helseminister Ingvild Kjerkol.

Det som møter oss dagen før dagen, er nymalte, delikate små fødestuer - men ikke en eneste fødende å se.

Les også: Vedum feiret med bløtkake - nå er avdelingen stengt

I slutten av juni besøkte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fødeavdelingen med et stort smil og en diger bløtkake.

Les også: – Svært skuffende for alle som trodde på Senterpartiets løfter

Det mange lurer på nå, er hva helseminister Kjerkol (Ap) har med seg når hun kommer hit torsdag.

Stikk i strid med det regjeringen lovet i Hurdalsplattformen, er den vesle føde-avdelingen stengt: De fødende må til Molde, en times kjøretur unna.

For to uker siden kom også nyheten om at klinikkledelsen i Kristiansund trekker seg.

Les også: Fødekrise gir lederflukt: Toppsjefer sier opp i protest

Frykter å bli uglesett

Saken skaper så stor splid i øysamfunnet, at mange Nettavisen snakker med, kvier seg for å si sin mening offentlig - i frykt for refs og hets av nettroll og andre.

«Mange, også sykehusansatte og politikere, innrømmer overfor oss at de har skiftet syn på å fortsette kampen. De tør imidlertid ikke si det offentlig av frykt for å bli uglesett eller hetset som svikere i kommentarfelt, med tung velgerflukt som straff ...,» skriver nyhetsredaktør i Tidens Krav, Lise Kristin Valgermo om utviklingen.

Daglig leder i Bunadsgeriljaen, Marie Grødahl Brekkan, sier til Nettavisen at det aldri har vært så vanskelig å få gravide til å stå frem som nå. De synes belastningen blir for stor.

– Spiller ingen rolle om jeg tar til høyre eller venstre

Tidens Krav har snakket med flere gravide, deriblant Marie Øien som bor på Tingvoll:

– For meg spiller det ikke noen rolle om jeg tar til høyre eller venstre i rundkjøringa. Det som er viktig for meg, er at jeg har et godt fødetilbud. Det stoler jeg på at jeg har i Molde, sa hun i et intervju med avisen 11. august.

Hun tror at når den ene avdelingen stenger nettopp fordi de er mangel på fagfolk, betyr det at kvaliteten må være god på den avdelingen som er åpen.

– Kvalitet trumfer kort vei

Høygravide Christanse Reitan Yttervik er medlem av Arbeiderpartiets bystyregruppe i Kristiansund og bor rett ved sykehuset, men blir nødt til å reise en time for å føde:

– Ideelt sett skulle det vært en åpen fødeavdeling i en by på Kristiansunds størrelse, uttalte hun til Tidens Krav.

– Men jeg synes kvalitet og forutsigbarhet trumfer kortest mulig avstand.

Bunadgeriljaen er blant de ivrigste forkjemperne for en åpen fødeavdeling.

Les også: – Bruker alvorlig sykdom som unnskyldning

Se video-intervju med Anja Cecilie Solvik i Bunadsgeriljaen her:

Hjelset

I en årrekke har Molde og Kristiansund knivet om hvor det nye sykehuset skal ligge. Løsningen ble Hjelset, to mil utenfor Molde.

Det roet ikke gemyttene og til dags dato har det skapt stor splid om Kristiansund skal beholde fødeavdelingen.

For 18 måneder siden gikk Stortinget til uvanlige skritt og ba regjeringen instruere Helse Midt-Norge om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen. Til «Bunadsgeriljaens» store glede. Aksjonsgruppen kjemper mot nedleggelse av fødetilbud i distriktene.Slik er helseminister Ingvild Kjerkols program torsdag:

Klokken 11-14.30: Møte med fagfolk på klinikken, ledelsen i Helse Møre og Romsdal, ledelsen i Helse Midt-Norge og tillitsvalgte.

Klokken 15.30-17: Møte med alle ordførerne i det kommande opptaksområdet til nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal.