*Nettavisen* Nyheter.

Høyre: - Jens gjemmer seg

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Jens Stoltenberg vil ikke svare på om regjeringen aksepterer at det kan bli 130.000 arbeidsledige. Høyre mener statsministeren gjemmer seg.

09.06.09 08:25

- Jeg reagerer sterkt på at statsministeren sender spørsmålet over til finansministeren. Jens Stoltenberg løper tydeligvis og gjemmer seg, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

28. mai sendte Sanner et spørsmål om saken til statsminister Jens Stoltenberg. En uke senere svarer Stoltenberg med å sende brevet over til finansminister Kristin Halvorsen.

Ikke i toppen
- Ennå har vi ikke fått svar på om regjeringen godtar at det blir 130.000 arbeidsledige. Samtidig vokser ledigheten i Norge raskere enn noen gang. Hver dag går 30 bedrifter konkurs, og ifølge NAV vil 5.000 miste jobben hver måned i tiden som kommer, sier Sanner.

Høyre-nestlederen trekker fram tall fra Eurostat som viser at ledigheten i Norge har steget med 34 prosent fra august i fjor til mars i år.

- Det plasserer Norge på 17. plass i europeisk sammenheng, og ikke i toppsjiktet slik Stoltenberg-regjeringen liker å gi inntrykk av. Norge er altså ikke verdensmester i krisehåndtering slik Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen til stadighet skryter av, og det kommer ikke nye krisetiltak med det første, sier Sanner.

Stor økning
- Norge har riktignok en relativt lav ledighet, men økningen er altså kraftig, sier Sanner.

Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett i mai ble der anslått at ledigheten neste år vil øke til 4,72 prosent. Etter det har NAV lagt fram en prognose på 5,4 prosent og 125.000 ledige. Statistisk sentralbyrå slår fast at ledigheten kan bli liggende på rundt 130.000.

- Og så vil statsministeren ikke svare på om han aksepterer en ledighet på 130.000 eller om det kommer nye krisetiltak med det første. Regjeringen har jo sagt at arbeid til alle er jobb nummer en, sier Sanner.

Flere oljemilliarder
Høyre vil nå, for første gang, foreslå å bruke flere oljemilliarder enn regjeringen. Begrunnelsen er finanskrisen og den økonomiske nedgangskonjunkturen.

- Vi vil gå inn for å bruke i overkant av seks milliarder kroner mer enn regjeringen i revidert nasjonalbudsjett. Det viktigste forslaget vårt er å redusere arbeidsgiveravgiften med 2,5 prosentpoeng. Det er et tiltak som lett lar seg reversere og som vil føre til flere sysselsatte og dermed lavere ledighet, sier Sanner. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag