Gå til sidens hovedinnhold

Høyre etter mistillit: - Svært dårlig dag for MDG og Lan Marie Berg

- Det kunne ikke ende med noe annet, sier Frp etter at Rødt sikrer flertall for mistillit mot MDG-byråd Lan Marie Berg.

Like etter klokken 12 tirsdag slapp Rødt i Oslo bomben om at de støtter mistillitsforslaget mot byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), etter milliardsprekken for Oslos nye vannforsyning.

Dermed er det flertall for mistillitsforslaget, og Berg må gå av som byråd dersom alle partiene stemmer som de har sagt i avstemningen i Oslos bystyremøte onsdag.

Gunnar Stavrum: Nå er Rødt forbannet, og det har de all grunn til

SE VIDEO: Rødt om sitt vanskelige valg:

- Dette er et så klart brudd med informasjonsplikten til Oslo bystyre, at det ikke kunne ende med noe annet enn at Rødt støttet mistillitsforslaget, sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, til Nettavisen rett etter avgjørelsen.

Det var Fremskrittspartiet som først fremmet mistillit mot MDG-byråden.

Les også: Professor: - Dette er dramatisk. Nå skjer det mye i kulissene

- Tilbakeholdt informasjon

Bakgrunnen for den dramatiske vendingen i saken, er milliardsprekken for Oslos nye reservevannforsyning på 5,2 milliarder kroner.

Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne, og mener Berg ikke har informert bystyret som hun burde.

- Byråd Berg har tilbakeholdt informasjon av svært høy alvorlighetsgrad. I stedet for å informere bystyret allerede i desember da det ble klart at kostnadsrammen med stor sannsynlighet ikke ville holde, så ble ikke bystyret informert før 20. mai. Det medførte at bystyret i realiteten nå ikke har noe annet handlingsrom enn å godkjenne overskridelsen på 5,2 milliarder kroner, sier Wilhelmsen, og påpeker:

- Byråd Berg har ikke bystyrets tillit.

Høyre: - Dårlig dag for MDG

Også Høyre er fornøyd med at Rødt landet på samme konklusjon som dem.

- For alle som er opptatt av at politiske vedtak skal gjennomføres er dette en god dag. For Miljøpartiet generelt og Lan Marie Berg spesielt er dette en svært dårlig dag, konstaterer Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, overfor Nettavisen.

- Det er bra at Rødt har kommet til samme konklusjon som resten av opposisjonspartiene i bystyret om at Lan Marie Berg rett og slett ikke har gjort jobben sin som byråd. Dette var tredje gang partiet truet byråd Berg med mistillitsforslag, men første gang de gjorde alvor av det. Alle gode ting er tre, påpeker Rygg.

Hun er likevel ikke overrasket over at saken trolig ender med byrådens avgang.

- Jeg er egentlig ikke veldig overrasket for i denne saken har Berg ved gjentatte ganger ikke bare unnlatt å informere bystyret om eskalerende utgifter i Oslo kommunes største enkeltinvestering noensinne, men holdt tilbake informasjon. Det kan en byråd rett og slett ikke gjøre, og det burde hun ha skjønt etter snart seks år i jobben, sier hun.

Les også: Lan Marie Berg grillet om milliardsprekk: - Gjorde meg dypt bekymret

Ap: - Ikke grunnlag

Arbeiderpartiet mener imidlertid at det ikke er grunnlag for mistillit.

- Vi har hørt hva Rødt har sagt og sett deres konklusjon. Vi er uenig i de vurderinger som Rødt har gjort og mener det ikke er grunnlag for mistillit, sier leder av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, til Nettavisen.

Han forteller at partiet fram til bystyrets møte i onsdag vil vi diskutere nærmere hva dette betyr.

- Ytterligere kommentarer har jeg ikke, sier Jacobsen.

Her slipper Rødt i Oslo nyheten om at de støtter mistillitsforslaget mot Berg:

Berg: - Håndtert på en god måte

Tidligere tirsdag forsvarte Lan Marie Berg seg i en lengre innlegg på Facebook:

- Det ærlige svaret er at jeg genuint mener jeg har håndtert saken på en god måte, skriver Berg i et Facebook-innlegget.

Der skriver hun blant annet:

«Mistillit mot meg vil sikkert glede mange som er provosert over meg eller partiet mitt av andre grunner. Men det vil ikke gjøre Oslosfolks drikkevannsforsyning hverken tryggere eller billigere. Jeg er fortsatt stolt over det arbeidet som har blitt gjort av dyktige folk i Oslo kommune for å sikre framdrift i dette prosjektet. Endelig, etter 54 år, tar vi grep for å sikre Oslofolks grunnleggende trygghet.»

Berg vektlegger også at hun er hardtarbeidende:

«De siste årene har jeg jobbet hardt for å sørge for at vann- og avløpsgebyrene i Oslo er så lave som mulig, samtidig som vi gjennomfører de samfunnskritiske investeringene vi er nødt til å gjøre. Selv etter denne kostnadsøkningen for prosjektet vil Oslo ha et av Norges rimeligste vann- og avløpsgebyr. Tro meg, som en person som har levd på 20 liter vann i døgnet: det er en god investering for Oslos innbyggere.»