Dagens Næringsliv kunne tidligere denne måneden bringe nyheten om at en 9,5 tonn tung undersjøisk kabel har forsvunnet sporløst fra havdypet utenfor Bø i Vesterålen.

Det undersjøiske sensornettverket (LoVe Ocean) gikk i svart i april måned, og det var først nå nylig at Havforskningsinstituttet fant ut at det manglet en 4,3 kilometer lang kabel fra nettverket. Havobservatorium LoVe er dermed ute av drift per dags dato.

Det spekuleres høyt og lavt på hva som kan være årsaken til at kabelen er borte - alt fra uhell til en bevisst sabotasje.

Spekulasjonene går blant annet ut på at russerne har fjernet kabelen for å svekke Norges muligheter til å overvåke menneskeskapt støy i det aktuelle området – som for eksempel russisk ubåtaktivitet.

En sikkerhetspolitisk forsker som Nettavisen har tidligere snakket med, uttalte at russerne har en egen spesialenhet som er opprettet nettopp for å utføre denne typen sabotasjer under vann.

Les også: Norsk overvåkingskabel sporløst borte: - Russiske GUGI har evnen til å stå bak den mulige sabotasjen mot Norge

- Behov for å komme til bunns i saken

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H), som er Høyres justispolitiske talsperson, stilte nylig justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) om hva som er statsrådens vurdering av årsakene til at kabelnettverket LoVe Ocean ble satt ut av drift.

Mehl svarer mandag ettermiddag at det er «behov for å komme til bunns i årsakene til at deler av kabelen er forsvunnet. Saken er anmeldt til politiet og årsaken til at det aktuelle kabelnettverket ble satt ut av drift er en del av etterforskningen. Jeg viser, i samråd med fiskeri- og havministeren, til politi og påtalemyndighet for spørsmål knyttet til årsaker. Når årsakene er klarlagt, vil de bli vurdert i regjeringens helhetlige arbeid med tiltak som kan være aktuelle for å forhindre lignende tilfeller i fremtiden».

- Dette var et enkelt og greit svar – at hun ikke kan si noe annet enn å vise til politiet. Jeg mener denne saken krever politisk oppmerksomhet. Hvis dette er en sikkerhetspolitisk sak, er det i så fall en alvorlig sikkerhetspolitisk sak. Hvis det er sånn at de har bevisst fjernet denne kabelen for å svekke norske interesser, er det alvorlig, sier Stensland til Nettavisen.

- Ville vært en ganske spektakulær nyhet

- Hva tror du har skjedd?

- Utfordringen er at det er mye spekulasjoner. Vi må komme oss videre fra spekulasjoner til et svar. Den personen jeg kan gå til, er justisministeren, sier Stensland.

- Hva bør Norge gjøre hvis etterforskingen viser at det er Russland som står bak?

- Hvis det skulle være tilfellet, så vil det være en ganske spektakulært nyhet. Men da må vi stole på at våre utmerkede folk i Utenriksdepartementet håndterer denne saken. Jeg vil ikke spekulere på hva som er årsaken, men forventer at vi finner ut hva som har skjedd, nettopp for å unngå spekulasjoner, sier Stensland.

Les også: Solvik Olsen: – Slik svikter Senterpartiet bilistene

Politiadvokat i Troms politidistrikt, Ronny Jørgensen, bekrefter overfor Nettavisen mandag ettermiddag at saken er fortsatt under etterforskning.

- Vi har tatt videre etterforskningsskritt, sier Jørgensen.

Jørgensen vil ikke svare på spørsmål om det er noen mistenkte i saken.

- Registrerer også lyd fra ubåter

LoVe Ocean er etablert som et forskningslaboratorium for å overvåke biologisk aktivitet som gyteadferd i norske fiskeribestander i dette helt sentrale området for norsk fiskeriaktivitet.

- Men fordi dette fantastiske utstyret er toppmoderne, registreres også lyd fra ubåter og annen maritim aktivitet. Derfor har vi et samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), som tolker signalene først fra det undersjøiske sensornettverket LoVe Ocean for fjerne signaler fra militær aktivitet. All annen data føres videre til Havforskningsinstituttet, uttalte administrerende direktør ved Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne, til Nettavisen tidligere denne måneden.

- FFI kan ut fra signalene vite hva slags ubåtklasser det er i området. Og vet du ubåtklassen, vet du også hvem som eier dem, sa Rogne.

Les også: Kapital: Hadia Tajik er Norges mektigste kvinne

NRK har laget en gjennomgang over fem mulige teorier på hvorfor kabelen forsvant sporløst. NRK skriver at det enten kan ha vært havstrømmer, en fisketråler, en hval eller en kjempeblekksprut som har røsket med seg kabelen. Den femte teorien er at russerne står bak.

FFI: - Bare sporadisk mulig å se spor etter ubåt

Nettavisen har tidligere vært i kontakt med FFI om saken. Men da kunne ikke FFI bekrefte at informasjonen formidlet av DN om FFIs filtrering av data fra sensornettverket er korrekt.

- Kan FFI bekrefte at dataen fra LoVe kunne forsyne FFI med opplysninger om ubåtaktivitet?

- Svaret er definitivt nei - LoVe forsyner verken FFI eller noen andre med informasjon om ubåtaktivitet. Der har Havforskningsinstituttet, formodentlig uforvarende, uttalt noe som uheldigvis gir helt feil inntrykk, skrev kommunikasjonssjef i FFI, Anne-Lise Hammer, i en e-post til Nettavisen 11. november.

- LoVe-nodene har instrumentering for innsamling av data om havmiljøet, inkludert akustisk bakgrunnsstøy, som kan ha innflytelse på marint liv. I disse bakgrunnsstøydataene, samlet inn på enkelthydrofon, KAN det en svært sjelden gang hvis været er godt, avstanden kort og en vet hva en ser etter være sporadisk mulig å se spor etter ubåt. Det blir imidlertid helt feil å tro at LoVe kan ha bruksområde som forespurt, svarte Hammer.