*Nettavisen* Nyheter.

Høyre faller - rekordoppslutning for De Grønne

Foto: Rønning, Mats (NTB Scanpix)

- Dette er en sensasjonell måling

06.07.13 12:32

Oppslutningen om Høyre faller hele 3,7 prosentpoeng på Respons' siste meningsmåling, men partiet er fortsatt størst med 32,5 prosent. Målingen gir Miljøpartiet De Grønne partiets høyeste oppslutning noensinne.

Arbeiderpartiet går svakt fram med 0,2 prosentpoeng til 26,6 prosent på det månedlige partibarometeret som Respons gjennomfører for Bergens Tidende, Aftenposten og Adresseavisen.

– Dette er ikke overraskende. Høyre-velgerne har vært full­mobilisert i hele toårsperioden. De har ingen tvilere igjen å fange opp. Når de andre partiene greier å mobilisere sine tvilere, vil Høyre relativt sett gå litt tilbake, selv uten å miste en eneste av sine velgere, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Ikke flertall
Høyre og Frp får ikke flertall på denne målingen. De oppnår 47,1 prosent av stemmene, og 84 av 169 plasser på Stortinget. Dermed er de to partiene avhengig av Kristelig Folkeparti eller Venstre for å danne regjering.

Venstre går fram 1,5 prosentpoeng til 6,5 prosent, mens Kristelig Folkeparti går tilbake like mye til 5,7 prosent. Frp er i siget og går fram 1,4 prosentpoeng til 14,6 prosent.

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet får henholdsvis 4,3 (+0,1) og 4,2 (+0,1) prosent på målingen.

Rødt får 1,5 prosent (+0,5), mens Miljøpartiet De Grønne får 3,6 prosent (+1,7) og et direktemandat fra Oslo på Stortinget.

– Sensasjonelt
Oppslutningen på 3,6 prosent er De Grønnes beste noensinne. Partiets nasjonale talskvinne Hanna E. Marcussen øyner muligheten for at partiet kan komme til å havne over sperregrensen for utjevningsmandater på 4 prosent.

– Dette er en sensasjonell måling som viser at vårt mål om å bryte sperregrensen er realistisk. Med et slikt resultat vil Norge få en ny politisk kraft som kan utgjøre en dramatisk forskjell i norsk politikk de neste fire årene, sier hun.

Målingen er tatt opp mellom 1. og 3. juli, og feilmarginen er mellom 2 og 3 prosentpoeng. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.