Gå til sidens hovedinnhold

Høyre frir til sentrum

Høyre, Venstre og KrF er enige om å starte forhandlinger.

Tirsdag klokken 13 kalte de tre partiene inn til en pressekonferanse ved Rådhusets sjøside.

De er enige om å starte forhandlinger om et mulig treparti-byråd i hovedstaden.

- Et sentrum/Høyre-byråd vil ha 28 stemmer i bystyret. Det betyr at vi er to stemmer fra flertall, og blir et byråd i mindretall, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Mandag kveld ble det klart at Frp bryter samarbeidet med Høyre.

- Vi vil jobbe med å få gjennom Venstre-politikk. Vi mener vi kan få til en større satsing på miljøpolitikken i Oslo, som sykkelfelt og fortsatt satsing på kollektivtrafikken. Her er det mange ting vi ønsker å få til fra et byråd, sier Ola Elvestuen (V).

- Ikke sololøp fra Hagen
Frp forklarer hvorfor de ikke kunne fortsette i byråd med Høyre, som blant annet krevde at de måtte si ja til et nytt Munch-museum i Bjørvika.

- Vi hadde fått store problemer med integriteten om vi hadde takket ja, sier Jøran Kallmyr (Frp).

- Når vi får valget mellom noe som vil være totalt ødeleggende for Oslos økonomi, og å avslutte samarbeidet, så er det ikke noe vanskelig valg, sier tidligere byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Jøran Kallmyr (Frp), til Nettavisen.

- Kostnadene for nytt Munch-museum tilsvarer 600 sykehjemsplasser i året, det kunne vi ikke gå med på. Vi kan ikke si til Oslo-borgerne at «din mor kan ikke få plass på sykehjem, men du, derimot, kan få en flott kulturopplevelse». Vi kan ikke ha kulturbygg som går på bekostning av eldreomsorgen, sier tidligere byråd for miljø og samferdsel i Oslo, fortsetter han.

Les også: Frp trekker seg fra byrådet i Oslo

Etter å ha sittet i byråd sammen i åtte år, trakk Fremskrittspartiet seg mandag kveld fra byrådssamarbeidet med Høyre. En av hovedårsakene til dette var at Høyre krevde støtte fra Frp i det omstridte prosjektet med å flytte Munch-museet fra Tøyen til Bjørvika. Det ville ikke sistnevnte gå med på. Frp støttet først utbyggingsplanene, men trakk støtten rett før valget.

- Når vi trekker oss fra samarbeidet, har vi satt en stopper for prosjektet en gang for alle, sier Kallmyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ikke sololøp fra Hagen
Han bekrefter at det er enighet i partiet om å trekke seg fra samarbeidet, og avviser at Carl I. Hagen kjører sitt eget løp:

- Det er ikke Hagens sololøp. Vi i partiet tok sterkt til orde for at vi ikke skulle takke ja til Lambda-prosjektet (det nye Munch-museet, journ.anm.). Vi hadde fått store problemer med integriteten om vi hadde takket ja. Samtidig ville vi hatt fire milliarder mindre til å bruke på gode formål. Så avgjørelsen er helt enstemmig, slår Kallmyr fast.

- Håper på fortsatt borgerlig politikk
Frp-politikeren går i praksis av som byråd mens intervjuet pågår.

- Hvilke konsekvenser får det at Frp trekker seg for ditt felt?

- Jeg går av som byråd i dette sekund, så nå er det nytt byråd som tar over. Jeg håper at det skal fortsette å være en borgerlig politikk, og at den suksessen vi har hatt på blant annet kollektivtransport skal fortsette, sier han til Nettavisen.

Foreløpig er Kallmyr usikker på hva han skal gjøre fremover, men en av planene er å ferdigstille juristutdannelsen som han nesten er i mål med.

- Jeg har ellers ikke fått så mye tid til å tenke på hva jeg skal gjøre fremover, sier han.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken