LANDBRUKSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Torsdag la Staten frem et rekordhøyt tilbud til bøndene: 10,15 milliarder.

Les også: Stavrum: En interessegruppe har ranet statskassen

Det vekker reaksjoner.

Høyres landbrukspolitiske talsperson Lene Westgaard-Halle sier til Nettavisen at hun har «stor forståelse» for at mange i landbruket har behov for å få kompensert kostnadene sine:

- Og skal vi lykkes med å bygge fremtidens landbruk i Norge vil det kreve store og økte investeringer. Men 10,15 milliarder kroner i ett enkelt jordbruksoppgjør er fryktelig mye penger.

Les også: Rekordtilbud til bøndene

Det bekymrer Høyre:

- Deler av denne regningen er det alle andre grupper i samfunnet som må plukke opp, blant annet i form av dyrere priser på mat. Det er også så mye penger at det vil måtte gå utover flere av regjeringens satsinger på andre områder.

- Da vil renten øke raskere

Høyre-politikeren tror ikke folk flest har forståelse for dette:

- I en tid hvor veldig mange nordmenn er bekymret for privatøkonomien på grunn av høyere priser enn vanlig på alt fra drivstoff til strøm, og med økende rente, er jeg ikke sikker på at det vil bli forstått at regjeringen velger å bruke så mye penger på et enkelt jordbruksoppgjør.

Hvis ikke nå regjeringen Støre strammer litt inn, frykter Westgaard-Halle høyere renteøkning enn nødvendig:

- Høyre er opptatt av trygg og ansvarlig økonomisk styring. Hvis regjeringen ikke holder nok igjen på statens pengebruk kan konsekvensen bli at renten folk betaler på lånene sine øker raskere og mer enn den ellers ville gjort.