Gå til sidens hovedinnhold

Høyre krever at Faremo går av

...dersom Hæren får store kutt i sitt budsjett.

- Dersom disse budsjettlekkasjene medfører riktighet, så kan Faremo finne seg en ny jobb. Et kutt på over en milliard er en frontkollisjon med alt det hun har sagt som forsvarsminister, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag kunne ANB avsløre at Hæren må belage seg på et kutt på over en milliard kroner i neste års statsbudsjett, slik brikkene nå ligger foran regjeringens budsjettkonferanse søndag.

Langtidsplanen
- Faremo har lovet at langtidsplanen for Forsvaret skal følges opp, sier Kristiansen og viser til at det innebærer en opptrapping på 800 millioner kroner innen 2012. To år inn i opptrappingen har regjeringen plusset på 500 millioner.

- Situasjonen i Hæren er kritisk. Det er allerede skåret inn til beinet. Derfor sliter Hæren med å få til nok trening og skaffe nok personell til utlandsoperasjonene. Et kutt på over en milliard vil velte hele korthuset, sier Kristiansen.

- Jeg håper at Grete Faremo er godt bevæpnet foran budsjettkonferansen søndag. Her holder det ikke med løskrutt, sier Kristiansen.

Hæren for liten
Også Fremskrittspartiets talsmann reagerer kraftig.

- Dette strider mot sunn fornuft. Hæren er allerede underfinansiert, og nye kutt strider mot den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen.

Han hevder at den norske hæren allerede er for liten, og at nye milliardkutt vil gå ut over øvingsaktiviteten, som vil komme ned på det Ellingsen kaller et uakseptabelt nivå.

- Med et så dramatisk kutt i Hærens rammer, vil vi ikke lenger være i stand til å håndtere utenlandsoperasjoner eller utdanne soldater til et operativt tilfredsstillende nivå. Det er en uholdbar situasjon, sier Ellingsen.

Skylder på SV
Frp vil ikke stilltiende akseptere nye kutt i Forsvarets budsjetter.

- Dette er åpenbart prisen statsminister Jens Stoltenberg er villig til å betale for å ha med SV som støtteparti i en regjering på oppsigelse, sier Ellingsen.

Han mener det bare er Frp som tar Forsvaret og Hæren på alvor av landets politiske partier.

- Med vårt budsjettopplegg ville hæren fått 400 millioner kroner mer i 2010 enn hva som er tilfellet med den rødgrønne regjeringens budsjett, og Forsvaret totalt ville fått 950 millioner kroner mer, sier Ellingsen. (ANB)

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken