Gå til sidens hovedinnhold

Høyre og Frp vil fjerne plikten til å gå av med pensjon

- Det må bli frivillig å stå lenger for dem som ønsker det, sier ekspolitimannen Finn Abrahamsen.

Oslo (NTB): - Det må bli frivillig å stå lenger i arbeidslivet for dem som ønsker det, mener ekspolitimann Finn Abrahamsen. Høyre og Frp lover å gå løs på ordningen dersom de kommer i regjering.

- Jeg skal ikke angripe pensjoneringsmuligheten fra 57, men det må bli frivillig å stå lenger for dem som ønsker det, sier Finn Abrahamsen til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen lar regjeringen 28.000 ansatte i politi, fengsels- og brannvesen gå av med pensjon allerede fra 57 eller 60 år. Hovedregelen i arbeidslivet er at folk må gå av ved 70 år, eller ved 67 år når alder og år i arbeidslivet til sammen er minst 85 år. Noen grupper omfattes av de såkalte særaldersgrensene, der man har avtalefestet tidligere aldersgrenser.

Høyre og Fremskrittspartiet legger nå nytt press mot særaldersgrensene og lover at en eventuell borgerlig regjering etter valget raskt vil reise krav om gjennomgåelse og endring av pensjonsvilkårene.

- Ja, med en gang. Vi vil se på de såkalte fratredelseskravene som tvinger folk til å gå av selv om de ønsker å jobbe lenger. Og på særaldersgrensene. Der har ingenting skjedd. Grunnen er at Arbeiderpartiet har abdisert fullstendig i arbeidslivspolitikken. Fagorganisasjonene får bestemme, sier Frps Robert Erikson, lederen i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Høyre-leder Erna Solberg krevde i fjor en avvikling av særaldersgrensene og pekte på at seks av ti fortsetter i arbeid etter pensjon, Hun viste til at lavere grenser i arbeidslivet strider mot målet om å få folk til å stå lenger i jobb. (©NTB)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken