Etter et svært vanskelig år for butikkene på grunn av koronapandemien, går nå en av Høyres stortingskandidater i Akershus, Roble Wais, ut mot egen regjering og ber dem gjøre unntak fra forbudet mot søndagsåpne butikker.

- Antall dager butikker har vært stengt hittil er mange flere enn antall søndager i året. Det er en liten håndsrekning, men det kan være betydningsfullt for å få røde tall til å bli grønne, sier Wais, som selv jobber i varehandelen, til Nettavisen.

Han mener det må innføres en midlertidig forskrift om unntak fra lov om helligdager og helligdagsfred, med en gitt tidsbegrensning for å gi varehandelen rom for å øke omsetningen sin igjen - og for å kunne ta tilbake permitterte ansatte.

Les også: Full borgerlig splittelse om mer søndagsåpning

- Det er usolidarisk

Sparket er særlig rettet mot Høyres regjeringspartner, KrF, som er sterkt imot søndagsåpne butikker.

- Regjeringen har diskutert dette tidligere, men KrF har satt ned foten og har entydig sagt at det er uaktuelt for dem å gjøre endringer på denne loven. Det mener jeg er urettferdig, usolidarisk og uanstendig overfor mennesker som står utenfor arbeidslivet og private bedrifter som betaler for vår velferd, sier Wais.

Han viser til at det fortsatt er mange mennesker i bransjen som er helt eller delvis permittert, og han tror derfor hans forslag vil kunne hjelpe.

- Vi står i en ekstraordinær situasjonen som krever ekstraordinære tiltak. Ideologiske, prinsipielle standpunkter bør skyves til siden for å hjelpe flest mulig bedrifter og mennesker, sier Wais, som mener det bør være opp til butikken hvor lenge de skal holde åpent på søndager.

- Men bør ikke hviledagen holdes hellig?

- Selvfølgelig skal søndagen fortsette å være hellig, men den blir ikke mindre hellig av at det enkelte butikker holder åpent. Jeg kjenner nok av mennesker som har lyst til å jobbe på søndager. Samtidig skal det understrekes at vi har lover og regler som setter grenser for hvor mye man kan jobbe, sier Wais.

Les også: Mørke skyer over Ernas sjanser til gjenvalg: - Noe dramatisk må skje

KrF: - Ingen vil ha det

På Høyres landsmøte for to uker siden, vedtok partiet at de vil overlate til kommunene selv å bestemme hvorvidt det skal være tillatt med søndagsåpne butikker i hele eller deler av kommunen.

Regjeringspartneren Venstre gikk enda lenger, og deres landsmøte vedtok i april at de vil fjerne forbudet mot søndagsåpne butikker i Norge.

De to partiene er imidlertid på kollisjonskurs med det tredje regjeringspartiet, KrF, som absolutt ikke ønsker at butikker skal være åpne på søndager.

KrFs stortingskandidat i Akershus, Ida Lindtveit Røse, er krystallklar på hvorfor de vil ha søndagsstengt.

- Det er ikke noe nytt at Høyre bruker alle muligheter de kan for å prøve å åpne butikkene på søndager, men glemmer at ingen andre vil ha det. Partene i arbeidslivet er mot, frivilligheten er mot, folket er mot og med KrF i regjering har vi sikret at også regjeringen er mot søndagsåpne butikker, sier Lindtveit Røse til Nettavisen.

- Må sette opp prisene

KrF-politikeren, som i fjor var vikar som barne- og familieminister da Kjell Ingolf Ropstad hadde permisjon, viser til at det er gjort mange undersøkelser på hva som vil være konsekvensen av søndagsåpne butikker.

Les også: Ida Lindtveit Røse (27) blir tidenes yngste statsråd

- Lite tyder på at omsetningen øker, det gjør derimot kostnadene på grunn av utvidede arbeidstider og lønn. Det vil bety at butikkene må sette opp prisene og at de store kjedene og sentrene som har råd til å holde søndagsåpent vil utkonkurrere de små butikkene, hevder hun, og legger til:

- Det er verken en håndsrekning til handelsnæringen eller til de familiene som har fått det trangere økonomisk det siste året. Jeg skjønner at Høyre vil kjempe sine ideologiske kamper, men dette er verst tenkelige tidspunkt å sende en ekstra regning til handelsnæringen og kundene deres.