*Nettavisen* Nyheter.

Høyre presser Jens på kraft

Foto: Johs. H. Sekse (Hardanger Folkeblad)

Høyre etterlyser kraftsvar fra statsminister Jens Stoltenberg og ber om gasskraftverk uten rensing fra første dag.

13.10.10 22:15

- Regjeringen må endre utslippstillatelsen for Industrikraft Møre slik at selskapet kan realisere prosjektet uten CO2-rensing fra dag én og dermed sikre kraftforsyningen til Midt-Norge, sier stortingsrepresentant Siri A. Meling (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyres energipolitiske talskvinne viser til at statsminister Jens Stoltenberg skal entre talerstolen på landsmøtet i LO-forbundet Industri Energi torsdag.

- Stoltenberg bør benytte anledningen til å skape optimisme og framtidstro i norsk industri. Han må signalisere at industrien er ønsket i Norge, men han må også komme med konkrete svar, sier Meling.

Må være ønsket
- Midt-Norge er en verkebyll. Industrikraft Møre har fått konsesjon for å bygge gasskraftverk, men planene er lite realistiske så lenge kravet om rensing fra første dag står fast, sier Meling.

- Så her mener du regjeringen bør gjøre et unntak fra rensekravet?

- Ja, det er jo andre selskaper som har fått konsesjon uten et slikt krav. Derfor mener Høyre at det må være godt nok å legge til rette for framtidig rensing ved et gasskraftverk på Møre. Rensing får komme når teknologien er bedre utviklet, sier Meling.

På den måten presser hun Jens Stoltenberg til å ta et oppgjør med SV.

Leie vannkraft
Det samme gjør Høyre også når partiet krever at maksimal leieperiode for vannkraftverk skal utvides fra 15 til 30 år.

Meling minner om at Ap har programfestet en slik tidsramme for inneværende stortingsperiode.

I forkant av landsmøtet har forbundsleder Leif Sande kommet med krav om ulike tiltak for å sikre industrien tilgang på energi til konkurransedyktige priser, blant annet stanse eksport ev elektrisitet.

- Dette har Stoltenberg allerede svart på og tilbakevist som en god løsning, og det er bra. Men statsministeren kommer likevel ikke utenom spørsmålet om hvordan industrien skal sikres energitilgang til konkurransedyktige priser framover, sier Meling.

Lofoten-press
Hun utfordrer statsministeren videre til å gi et løfte om konsekvensutredning for Lofoten-Vesterålen. Meling etterlyser også konsortieordningen for industrikraft.

- Statsministeren må gi et tydelig signal om at norsk prosessindustri skal ha samme rammebetingelser i klimapolitikken som i EU. Og så må regjeringen legge fram en sak overfor Stortinget om å implementere EUs fornybardirektiv. Sist, men ikke minst må regjeringen komme ut av hvilemodus når det gjelder forskning, sier Siri Meling. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.