Helseminister Bent Høie (H) fastslo i forkant at det ville være brudd på smittevernreglene å delta i demonstrasjonen som samlet rundt 15.000 personer foran Stortinget. Statsminister Erna Solberg (H) fastslo det samme da SV-politiker Marian Hussein med emneknaggen #HvorErErna skrev at Solberg var savnet under demonstrasjonen.

Les også: Demonstrasjonen mot rasisme ble også en langfinger til koronadugnaden

Statssekretær Saida Begum (H) i Arbeids- og sosialdepartementet valgte derimot å delta i demonstrasjonen. Hun forklarer overfor TV 2 at hun følte en plikt til å si fra: «Jeg deltok i demonstrasjonen til støtte for George Floyd fordi det er vår fordømte plikt å si ifra når vi ser rasisme. Enten det rammer oss eller andre. Enten det er systematisk rasisme eller hverdagsrasisme», skriver hun i en SMS til kanalen.

Her forklarer politiet hvorfor de ikke oppløste demonstrasjonen:

Begum sier at hun deltok fra sidelinjen, passet på å overholde smittevernreglene, at hun ikke tok kollektivtransport, og at hun vil teste seg dersom hun skulle få noen sykdomssymptomer.

Les også: Obos-ansatte som demonstrerte, må i karantene

– Jeg skjønner at Saida har et sterkt engasjement for dette, som en av mange med minoritetsbakgrunn i Norge så har hun opplevd rasisme og diskriminering, umorsomme forsøk på morsomheter knyttet til bakgrunn. Så hennes engasjement har jeg respekt for, sier Solberg til TV 2.

Les også: Nye anslag: Så lang tid tar det før koronakrisen er over (+)

Nå sender Frps Jon Helgheim spørsmål til statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H).

– At noen i den politiske ledelsen setter helse og arbeidsplasser i fare er grovt. Det er sjokkerende og dårlig dømmekraft, sier han til TV 2.

- Ikke forbud

Høie understreker overfor NTB at det ikke har vært lagt ned forbud mot å delta i demonstrasjonen, men at «å samle så mange mennesker tett i denne tiden, er også i strid med de rådene vi gir».

– Da er min oppfordring at en i denne tiden finner andre måter å demonstrere og ytre seg på, enn å samle mange mennesker tett, påpeker helseministeren.

(©NTB)