Gå til sidens hovedinnhold

- Høyre tar æren for det vi bestemte

Aps nestleder stusser over Høyres papirkuttskryt.

For litt over en uke siden skrev Nettavisen at staten pøser ut «sneglepost» til deg og meg. Fortsatt sender offentlige virksomheter ut 125 millioner brev på papir i året.

- Det er jo alt for mye. Hovedregelen skal være digital kommunikasjon, sier Aps nestleder Helga Pedersen.

Les også: Sender ut 125 mill. brev på papir

- Det ble bestemt i fjor
Høyres statssekretær Paul Chaffey, i kommunal- og moderniseringsdepartementet, påpekte at det nå er et mål at det offentlige som hovedregel skal kommunisere digitalt.

- Velkommen etter, sier Pedersen til Nettavisen.

Stortingsrepresentant Kapur Mudassar (H) sa også at Høyre skal levere på dette området, og skyldte på den rødgrønne regjeringen.

- Arven etter den rødgrønne regjeringen er større papirmøller, sa han.

Men Pedersen mener kritikken er helt skivebom.

- Det jeg stusser litt på er at Høyre presenterer det som helt nye tanker. Saken er jo at det var Rigmor Aasrud, Aps fornyingsminister, som i fjor sammen med resten av regjeringen avgjorde at alle innbyggere skal få tilbud om en digital postkasse i løpet av 2014, sier hun, og påpeker:

- Nettopp i begrunnelse av at det offentlige sender ut 125 millioner papirbrev i året. Så den beslutningen ble tatt i fjor.

Gunnar Stavrum: Sparer en milliard - sparer miljøet

- Hyggelig at Høyre er enig
I intervjuet med Nettavisen opplyste Chaffey at Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) uken i forveien hadde inngått en avtale med e-Boks og Digipost om levering av digitale postkasser.

- Avtalen innebærer at innbyggerne i løpet av året kan velge digitale postkasser fra e-Boks eller Digipost (Posten Norge) hvis de ønsker å motta post digitalt fra offentlige virksomheter, sa statssekretæren.

Han fortalte også at endringer i forvaltningsloven og eForvaltningsforskriften trådte i kraft for en drøy måned siden, noe som betyr at digital kommunikasjon nå er hovedregelen når stat og kommune skal kommunisere med innbyggere og næringsliv.

Aps nestleder sier hun uansett synes det er hyggelig at Høyre gjennomfører deres politikk, og at de er enig i det de vedtok i regjeringslokalene.

- Det var vi som endret forvaltningsloven og bestemte at de som ikke ønsker brev digitalt, kan reservere seg, sier Pedersen.

Hun viser dessuten til at de inngikk en avtale med bank-id, slik at alle kan bruke bank-id for å logge seg inn på offentlige sider.

- Det er også satt en frist for når statlige skjemaer for utfylling skal ha gått over til digitalt, sier Pedersen.

- Store systemer som skal snus
- Men burde ikke overgangen til digitalt gått fortere?

- Vi er opptatt av at disse endringene skal gå så fort som mulig, men dette er store systemer som skal snus. Mye har skjedd de siste årene, det har jo skjedd en revolusjon, påpeker hun.

Chaffey sa at overgangen til digital kommunikasjon vil gå gradvis, og at de vil starte med de som allerede er digitalt aktive.

- Når regelverket nå er endret, sikker pålogging er på plass og innbyggerne kan motta post i en digital postkasse regner vi med at stadig flere offentlige virksomheter vil kommunisere digitalt med sitt publikum, sa han.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken