Gå til sidens hovedinnhold

Høyre-topp i Alta: - Ser ikke pent ut

- Senterpartiet i Alta har vel innsett realitetene, sett på fakta, og derfor er de veldig uenig med Vedum og Sp sentralt.

Se hva Erna sier om saken her:

ALTA RÅDHUS (Nettavisen): En mulig reversering av Troms og Finnmark fylke er en av de store «snakkisene» på Alta rådhus.

Regionreformen sørget for at de to ble til ett 1. januar 2020 - etter mye ramaskrik og folkeavstemming.

Med et regjeringsskifte til høsten, kan en reversering bli realitet - og dette skaper høy temperatur i kommunestyremøtet i Finnmarks største by, Alta.

- Det vi diskuterer, er en mulig reversering av Troms og Finnmark fylkeskommune, sier leder i Alta Høyre, Alex Bjørkmann, til Nettavisen i intervjuet over.

Les også: Alta ble kåret til Norges styggeste by – hva skjedde?

- Mye følelser sist, vi må ha fakta

- Vi i Høyre ønsker å fortsette med fylkeskommunen slik den er rigget i dag, vi ønsker ikke en reversering av Troms og Finnmark fylkeskommune. Det er vårt primærstandpunkt, slår han fast.

- Hvor mange får dere med dere å det?

- Jeg tror vi får veldig, veldig mange med oss på det, når vi eventuelt sitter med et beslutningsgrunnlag. Forrige gang hadde vi folkeavstemming, med mye følelser i sving, nå må vi se på de faktiske konsekvensene.

- Det tror jeg ikke vil se så pent ut, legger han til.

Les også: Sp-topp i Alta: - Jeg håper for alt i verden at hun blir ny helseminister

- Bortimot konkurs

Bjørkmann er opptatt av at det må lages en skikkelig konsekvensutredning før man eventuelt vedtar en reversering:

- Fakta vil vise at det vi har holdt på med så langt, ikke er spesielt smart.

- Hvilke fakta er viktige å legge til grunn?

- De praktiske og økonomiske konsekvensene: Hvis det kommer en reversering, kan Alta kommune tape inntekter. Det må vi ha å bordet før vi tar den avgjørelsen.

- Hvis jeg hadde hørt til de andre kommunene i Finnmark, ville jeg vært bekymret for hva som skjer hvis Alta går ut. Da sitter man igjen med en fylkeskommune med 50.000 innbyggere, og det er strengt tatt ikke drivverdig.

- En reversering vil sannsynligvis vise at Finnmark fylkeskommune er bortimot konkurs. Det er en konsekvens man må ta inn over seg ved reversering, sier han.

Nå er det opp til departementet å lage en skikkelig rapport, er Bjørkmanns klare oppfordring.

Les også: «Kokkejævel» om opp- og nedturer: - På tunge dager angrer jeg

- Vi vokser mer enn både Bodø og Tromsø

- Hvorfor er det så mange i Alta som heller vil høre til Troms enn Finnmark?

- Alta har alltid vært et samfunn med sterk drivkraft fremover. Vi er den kommunen i Nord-Norge som vokser mest, både mer enn Bodø og Tromsø i prosent. Det skyldes en sterk gründer- og fremtidsånd. Vi ser oss ikke så mye tilbake i speilet.

- Men hvorfor er det bedre å være en del av Troms enn Finnmark?

- Det må en rapport vise, men vi i Høyre mener vi vil minst ha en like sterk posisjon i Troms som vi har hatt i Finnmark.

- Senterpartiet er splittet i dette synet - hvordan forklarer du det?

- Senterpartiet i Alta har vel innsett realitetene, sett på fakta, og derfor er de veldig uenig med Vedum og Sp sentralt. Jeg håper virkelig fakta vinner frem i denne viktige saken.

Les også: Venter sitt 9. barn: - Det er 14 mil til Hammerfest, men er det akutt, teller sekundene

Les også: 14 mil til nærmeste sykehus, men Erna lar seg ikke rikke: - Ikke nok fødsler

- Styrke for lokaldemokratiet

Følgende sak ble behandlet i kommumestyremøtet i Alta 22. juni: Reversering av regionreformen - Fordeler og ulemper for Alta.

Kommunestyret tar vedlagt dokument til etterretning.

Kommunestyret forventer at en søknad om deling av fylket utredes, og at denne utredningen ivaretar kommunenes behov for et beslutningsgrunnlag knyttet til fordeler og ulemper ved fylkestilhørighet.

Alta kommunestyre mener regionreformen er en styrke for lokaldemokratiet.

Kommunestyret avventer eventuelle beslutninger om fylkestilhørighet til innholdet i en helthetlig utredning er godkjent av kommunaldepartementet og saken kommer på høring til kommunene i Troms og Finnmark.

Alta kommunestyre er positiv til en folkeavstemming i kommunen om saken, og vil ta endelig stilling til dette dersom Stortinget beslutter en prosess for reversering.

Forslag ved:

AP, Frp, V, H, SP, MDG, KrF, Uavhengig Anita H. Pedersen