Lørdag var byrådsleder Raymond Johansen ute i Dagbladet og advarte mot økt importsmitte av koronaviruset. Han har også kritisert regjeringens nye ordning for arbeidsinnvandrere.

NHO ønsker nå at regjeringen skal gi en rekke nye unntak for dem som ønsker å hente arbeidskraft fra utlandet.

– Jeg håper regjeringen kan gi klare svar om at de ikke kan gå inn for den liberaliseringen NHO nå ønsker seg, sa en klartalt byrådsleder i helga.

Les mer: Reagerer på fortsatt nedstengte butikker: - Virker helt formålsløst

Det får Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland, til å reagere.

– Jeg forstår Raymond, men jeg skjønner ikke hvorfor han er så opptatt av å kritisere regjeringen for dette, når hans egne folk er dem som tydeligst tar til orde for økt arbeidsinnvandring.

Det mener Stensland er dobbeltmoralsk fordi både Johansen og partileder Jonas Gahr Støre har advart mot importsmitte.

– De eneste rikspolitikerne som har jobbet for at dette skal lettes på, er representanter fra Ap, Sp og SV. Hvis Raymond og Jonas er redd for importsmitte, så må de snakke med sine egne folk først!

Les også: Kaller Ap og Sps vedtak om Nord-Norge-banen useriøst: - En stor bløff

Har bedt om unntak

Siden nyttår har den rødgrønne opposisjonen bedt om flere særunntak fra innreiseforbudet, som oftest gjennom skriftlige spørsmål til regjeringen.


Regjeringen gav nylig innreisetillatelse til noen yrkesgrupper, inkludert forskere, idrettsutdøvere og skuespillere.

Les mer: Bahareh Letnes med nye sjokkuttalelser om Iran: – Helt på jordet

Stensland mener at slike skriftlige spørsmål er en måte å presse fram endringer på.

– Da er det litt forstemmende at Raymond frykter endringer for noe de selv har presset på for. Det er dobbeltkommunikasjon, mener Stensland.

– Du kritiserer regjeringen for summen av alt, samtidig som du har enkeltrepresentanter som ber om det motsatte. Det å presse på for at flere skal komme inn i landet er helt motsatt budskap av det Raymond kommer med. Det er dobbeltmoralsk. Det viser i tillegg fullstendig manglende evne til å se helheten.

Les også: Terje Tvedt forlot NRKs lokaler: – Ville ikke bruke munnbind

– Desperat angrep

Raymond Johansen understreker i en e-post til Nettavisen at det er regjeringen som står ansvarlig for innreisereglene.

– Det er jo regjeringen som styrer tiltakene på grensen, og dersom de hadde tatt importsmitte på alvor hadde de satt inn strenge regler tidlig i pandemien.

– Regjeringen ga for eksempel romslige fripass til industrilobbyister som var avhengig av utenlandsk arbeidskraft og sa lenge nei til både obligatorisk testing på grensen og strenge karanteneregler. Jeg har hele tiden vært tydelig på at konsekvensene av dette er økt smittefare. Vi setter inn tiltak lokalt, men tiltakene og innsatsen befolkningen legger ned har flere ganger blitt utliknet av at nye virusvarianter og smittebølger har kommet inn i landet.

Les mer: EU sikrer 1,8 milliarder vaksinedoser fra Pfizer/Biontech

Han avviser at hans parti ønsker å importere arbeidskraft som øker risikoen for smittespredning i Norge.

– Arbeiderpartiet har overhodet ikke vært noen pådriver for mer bruk av utenlandsk arbeidskraft under pandemien, og har gjennomgående foreslått langt strengere tiltak mot importsmitte enn regjeringen. Det fremstår for meg ganske desperat at regjeringspartiene prøver å skyve ansvaret over på oss.

Les mer: Ulstein: - Det går for sakte med å fordele vaksinene rettferdig

Ny redegjørelse

Mandag kl. 16:00 holder regjeringen, med helseminister Bent Høie i spissen, en ny pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Skal dere lette opp for innreise?

– Som jeg kjenner til, så er det ikke planer for det, men jeg er ikke rett person til å svare på det, siden det er opp til regjeringen, svarer Stensland.

I desember avslørte Aftenposten at regjeringen gav karanteneunntak til utenlandske arbeidere. Det mot helsefaglige råd, og etter press fra NHO og Norsk Industri.

Stensland mener dagens unntak praktiseres svært strengt.

Les mer: Norge jobber med koronasertifikat: Vil bidra til å reise ut i Europa

– Dere har jo gitt en del unntak for innreiseforbudet tidligere.

– Joda, det har vært gjort en forenkling av visse ordninger. Det er en egen ordning for nøkkelpersoner som må inn i landet, med en sikkerhetsventil som forvaltes av Sjøfartsdirektoratet. Det er en veldig streng ordning som krever god karakterpraksis. Mange stemmer ønske å slippe opp på denne, inkludert en del rødgrønne politikere.