OSLO MET (Nettavisen): Mandag formiddag presenterte programkomiteen i Høyre sitt forslag til nytt partiprogram for Høyre for perioden 2021-2025.

I forslaget ligger det flere store endringer når det gjelder salg av alkohol. Blant annet foreslår programkomiteen å utvide åpningstiden for Vinmonopolet til klokken 20.

Komiteen foreslår også at butikker skal kunne selge alkohol fram til klokken 23.

Se videointervju med programkomiteens nestleder, Henrik Asheim, øverst i saken.

Et flertall i programkomiteen går i tillegg inn for å la dagligvarebutikker selge alkohol opp til 8 prosent. Men dette punktet har mindretallet i komiteen ønsket å stryke.

Les også: Høyre vil ha billigere sprit og vin - møter sterk motstand: - Ikke riktig tidspunkt midt i en koronapandemi

Vil senke avgiftene

Som Nettavisen skrev søndag, foreslås det også i programforslaget å senke alkohol- og sukkeravgiftene i Norge for å redusere grensehandelen.

Dette blir imidlertid møtt med sterke reaksjoner fra flere folkehelseorganisasjoner.

- Vi mener dette er helt feil vei å gå i en situasjon hvor vi trenger god folkehelse, sa generalsekretær Pernille Huseby i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, til Nettavisen.

Sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Diabetesforbundet, Kreftforeningen, LHL Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og Rådet for psykisk helse, ber Actis om at Høyre skroter avgiftsforslaget.

- Det er jo populisme, og et ønske om å fri til en befolkning som ønsker seg billigere alkohol, der man ikke har tatt hensyn til at folk også vil ha en god velferdsstat i framtida, sa Huseby.

- Betydelig økning i konsumet

Huseby frykter rett og slett at folk vil drikke mye mer med Høyres forslag.

- Høyres programforslag er en kraftig liberalisering av norsk alkoholpolitikk. Lavere avgifter, betydelig utvidelse av salgstidene for alkohol og åpning for salg av sterkøl i butikk er en kombinasjon som all forskning tilsier vil gi betydelig økning i konsumet. Høyre forlater med dette hovedlinjene i både sin egen og landets alkoholpolitikk, sier hun etter pressekonferansen mandag.

Se video fra programkomiteens pressekonferanse:

- Økt alkoholkonsum vil gi svekket folkehelse, mer vold og skader og vil føre til at flere barn vokser opp i hjem der alkohol fører til mye frykt og redsel, advarer Huseby.

Les også: Gamle Høyre våkner til liv igjen

Les også: Høyres programkomité foreslår 50 års straff for terrorister

- Utfordringene er forsterket

Da partiprogrammet ble lansert på en pressekonferanse på Oslo MET mandag formiddag, sa lederen av programkomiteen, Linda Hofstad Helleland, at det å skape mer og inkludere flere blir det viktigste for Norge de neste fire årene.

Les hele utkastet til nytt partiprogram her (ekstern lenke)

- Utfordringene vi sto overfor før korona er ikke borte, de er forsterket. Vår viktigste oppgave er å sørge for at velferdssamfunnet består når oljeinntektene avtar og vi blir flere eldre, sa Helleland.

Hun mener det derfor må bli enklere å starte egne bedrifter og investere i egne arbeidsplasser, for å skape mer og inkludere flere de neste årene.

- Dette er et gjenkjennelig Høyre-program. Det er masse ny politikk for å styrke satsingen på kunnskap i skolen, for å skape jobber, bygge pasientens helsetjenester og gjøre Norge tryggere, sa Helleland.

Les også: Hvis dette skjer, vinner Erna igjen: Kan bli den første i nyere norsk historie

Søndagsåpne butikker

Programkomiteen til Høyre vil også gjøre det mer fleksibelt for folk ved blant annet å åpne for søndagsåpne butikker, noe som har vært omstridt tidligere.

De foreslår også å øke strafferammen for særlig grove forbrytelser til 50 år, som Nettavisen kunne fortelle i august.

Hovedlinjen skal være at mennesker rehabiliteres tilbake til samfunnet, understreker Høyres programkomité i sitt førsteutkast til valgprogram.

Men når det gjelder særlig grove forbrytelser, som eksempelvis terror, foreslår programkomiteen at strafferammen utvides til 50 år.

Førsteutkastet til nytt partiprogram skal nå ut på høring i Høyre, og partiprogrammet skal endelig vedtas på Høyres landsmøte til våren.