*Nettavisen* Nyheter.

Høyres problem er partiet selv

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Nettavisens valgtest viser at Høyres meninger ikke er problemet - det er partiet selv som står i veien.

Over 60.000 lesere har testet sine synspunkter mot partienes programmer i Nettavisens partitest.

Resultatene er ganske sammenfallende med Nettavisens leserkrets, hvor det er en overvekt av borgerlige velgere og folk i ledende stillinger, med høy utdannelse og høy inntekt.

Rundt 60 prosent vil stemme på de blågrønne partiene fra Frp til Venstre, mens Arbeiderpartiet er det klart største partiet på rødgrønn side.

Et funn er derimot veldig klart: Høyre scorer over 25 prosent på partitesten, mens Fremskrittspartiet kun har 17 prosent.

Det betyr i klartekst at Høyres problem ikke er partiets meninger, men at meningsfellene vender partiet ryggen. Den mest nærliggende forklaringen er at velgerne ikke er fornøyd med partiets ledere eller partiets evne til å selge og få gjennomslag for synspunktene.

I oppløpet til valgkampen har partiet fremstått nærmest fomlete og komisk. Et godt eksempel er forslaget fra to Høyre-politikere om at skolen bør premiere og trekke frem flinke elever.

Vil du se hva de to Høyre-politikerne foreslo:De 6 punktene om belønning i skolen

I seg selv ikke så dramatisk, men gjengivelsen i pressen ble at «Høyre vil rangere elevene», og dermed var rabalderet i gang. Til slutt måtte partiet rykke ut mot en slik angivelig rangering, og Høyre hadde nok en gang skutt seg selv i foten.

Fremskrittspartiet har en motsatt effekt. Partiet har mye større oppslutningen blant velgerne enn meningene til partiet har. Det må bety en tilsvarende sterkere tro blant velgerne på partiets evne til å selge og få gjennomslag for sin politikk (?).

For Høyre er disse målingen snart vann under brua. Det er for sent å gjøre radikale grep som vil bety mye for valgkampen. I beste fall - for partiet - gir valgresultatet uansett mindretallsregjeringer, slik at partiet kan ha en rolle på Stortinget de neste fire årene.

I mellomtiden må Høyre bruke kreftene til en intern oppvask.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.