NEW YORK (Nettavisen): Etter forrige ukes razzia mot Donald Trumps hjem Mar-a-Lago i Florida er det flere på høyresiden i USA som sprer voldelig retorikk på nettet og roper etter borgerkrig, skriver Insider.

I tillegg har flere andre republikanske representanter sammenlignet FBI med Gestapo, og en av de mest ytterliggående republikanerne i Representantenes hus, Lauren Boebert, sier i en video at razziaen mot Trump er noe «Gestapo-dritt»:

Se videoen her:

En av dem som har kommet med en referanse til borgerkrig etter razziaen, er representanten og republikaneren Marjorie Taylor Greene, en av Trumps fremste støttespillere.

Les også: Publiserer bildene Donald Trump hevder ikke eksisterte

Se meldingen hennes her:

En talsmann hos republikanerne hevder derimot at hennes uttalelser om borgerkrig var en referanse til en «intern kamp» eller «krig over ideer» internt i partiet.

I tillegg har flere andre republikanske representanter dratt referanser til at razzia som den man så mot Trump i Florida, bare er noe man ser i land fra den tredje verden.

Donald Trump har selv kommet med den samme påstanden.

– Borgerkrig 2.0 ble nettopp sparket i gang

I internett-kanaler, hvor det er mange Trump-tilhengere, har man den siste tiden sett en stor økning i antall personer som snakker om borgerkrig, skriver Insider.

Les også: Kommer med oppsiktsvekkende påstand om hvem som kan være Trump-muldvarpen

Noen Trump-supportere er svært eksplisitt, og skriver rett ut at en borgerkrig nå er på gang, melder Vice.

– Borgerkrig 2.0 ble nettopp sparket i gang, skrev en person på Twitter kort tid etter at razzaien fant sted. Kort tid etter la en annen til:

– Vi er ett steg nærmere en kinetisk borgerkrig.

– Jeg har allerede kjøpt inn min ammunisjon, skriver en annen.

Les også: Melania-lekkasje: - De ville ikke ha noen vitner

Den politiske strategen og tidligere rådgiveren til Donald Trump, Steve Bannon, har også uttalt at «vi står i en krig», og har i tillegg også sammenlignet FBI med Gestapo.

– Dere er lovløse, dere driver dette som et Gestapo, sier Bannon.

Les også: Trump sjokkerer om borgerkrig og atomkrig

– En oppskrift på vold

Fiona Hill, som jobbet som en ledende Russland-ekspert i National Security Council (NSC) under Trump administrasjonen, har tidligere uttalt at den mistilliten Trump og andre republikanere har skapt gjennom å skape manglende tillit til valgsystemet og offentlige myndigheter i USA, har skapt en «oppskrift på vold mellom grupperinger i landet».

Hun advarte samtidig om at USA til syvende og sist kan ende opp i en sivil konflikt.

Hill tror derimot ikke det er sannsynlig at USA ender opp i en tilsvarende blodig konflikt som den forrige borgerkrigen der mellom 618.000 og 750.000 amerikanere ble drept.

– Jeg tror ikke vi kommer til å ende opp i den type konflikt som vi hadde mellom statene Unionen og Konføderasjonen på den tiden.

– Men folks oppfatning av den høflige og siviliserte måten å løse problemer på, er kastet ut av vinduet, sier Hill.

Les også: - Hvis dette stemmer, kan ikke Donald Trump forlate landet

Drept da han angrep FBI-kontor

FBI-direktør Christopher Wray advarte i forrige uke mot trusler fra sinte tilhengere av Donald Trump etter ransakingen, og på nettet har det kommet mange trusler mot FBI-folk og justisdepartementet.

På lørdag samlet også væpnede Trump-supportere seg utenfor kontoret til FBI i Phoenix for å protestere mot razziaen, mens Insider også forteller om en episode der er bevæpnet mann gikk til angrep på et av FBIs kontor i Cincinnati, mindre enn en uke etter razziaen mot Trumps hjem.

Les også: FBI-sjefen bekymret for trusler etter Trump-ransakelsen

Selv om motivet fortsatt ikke er kjent, etterforsker man angivelig om hvorvidt mannen, Ricky Schiffer, hadde koblinger til ekstremistiske grupperinger på høyresiden i USA.

Mannen, som endte opp med å bli drept av politiet, skal forut for angrepet ha lagt ut følgende melding på Donald Trump medieplattform Truth Social:

– Hvis du ikke hører fra meg, så er det helt sant at jeg forsøkte å angripe FBI.

Les også: Her er Trumps personlige mail etter razziaen

– Vi beveger oss mot et opprør

Allerede i april i år skrev politikk-professoren Barbara F. Walter ved University of California i San Diego, en kronikk i New Republic om at man allerede nå kunne se alle varseltegnene for en borgerkrig, og at de har dukket opp i et alarmerende raskt tempo.

Denne kronikken fulgte hun nylig opp i et intervju med Washington Post.

– Når folk tenker på borgerkrig, så er det første de tenker på den første borgerkrigen. Og i hodene på folk så er dette også hvordan den andre borgerkrigen vil se ut, og det er selvfølgelig ikke tilfellet i det hele tatt, sier hun i intervjuet.

Les også: Tordenskrall fra Trump: Disse meldingene kan ikke leses i Norge

– Det vi beveger oss mot er et opprør, som er en slags borgerkrig. Det er dette som er det 21. århundrets versjon av en borgerkrig, spesielt i land med mektige myndigheter og et sterkt forsvar, som er det USAs er, sier hun.

– De bruker geriljakrigføring

Walter sier at slike opprør er mer «desentralisert» og at det kjennetegnes av kamper mellom forskjellige grupperinger.

– De bruker ukonvensjonelle taktikker. De går etter bestemt infrastruktur. De går etter bestemte sivile. De bruker en innenlands terror- og geriljakrigføring. «Hit and run- raid» og bomber, sier hun.

Walter sier også at ekstremister på høyresiden ser til novellen «The Turner Diaries» som en oppskrift på hvordan å overrumple en mektig stat som USA. Boken tar for seg en fiktiv borgerkrig mot amerikanske myndigheter.

– En av tingene boken forteller er at man «ikke må involvere det amerikanske militæret». Du vet, dette må unngås for enhver pris. Gå direkte på mål rundt om i landet som er vanskelige å beskytte og spre dere ut slik at det blir vanskelig for myndighetene å identifisere dere og infiltrere dere og kunne eliminere dere fullstendig.

Advarer president Biden

Ifølge Washington Post skal det også ha vært en møte i Det hvite hus nylig der en gruppe historikere advarte president Joe Biden om at USA nå blir møtt med trusler som ikke er ulike de man så i landet forut for den første borgerkrigen.

En av de som skal ha deltatt på dette møtet, var historikeren Michael Beschloss, som tidligere har advart om at det amerikanske demokratiet befinner seg i en eksistensiell fare.

– Hvis amerikanere vil stå ansikt til ansikt med en eller annen form for borgerkrig (Gud forby), så er det svært lite sannsynlig at det dreier seg om to forskjellige hærer som slåss over en overstående sak (slaveriet) som i 1861-1865, men gjennom sporadiske og økende voldsutbrudd mot vår føderale myndighet mens den prøver å håndheve rettsstaten, skriver han på Twitter nylig.

– Det finnes en reell trussel om en sivil konflikt

Historikeren Nina Sibler ved Boston University sier også til Insider at ideen rundt en borgerkrig har vært på leppene til ekstremistene på høyresiden en god stund nå.

Sibler sier dette reflekterer en slags ekstremistisk mentalitet som går hånd i hånd med ideen om å «ta tilbake landet fra de radikale Demokratene på venstresiden».

– Jo mer denne skravlingen blir normalisert, jo mer vil også voldelig oppførsel fremstå som normal, eller til og med uunngåelig, sier Sibler.

– Det finnes en reell trussel om en sivil konflikt, sier historikeren.

– Ikke bare på grunn av all praten om vold, men også på grunn av det økende antallet personer som er bevæpnet og som står klare til å bruke våpnene for å oppnå enkelte politiske målsetninger.

Men heller ikke Sibler ser at en potensiell kommende borgerkrig i USA vil kunne sammenlignes med den første:

– Den vil kunne manifestere seg selv som lommer av vold i deler av landet.

Trump: – Forferdelige ting kommer til å skje

Donald Trump sier også i et intervju med Fox denne uken at «forferdelige ting kommer til å skje» om man ikke nå får ned temperaturen i landet.

– Folk er så sinna nå på det som skjer, sier han til Fox.

- Vi vil gjøre hva enn vi kan gjøre for å hjelpe nå, fordi temperaturen er nødt til å bli tatt ned i dette landet nå. Hvis ikke så kommer forferdelige ting til å skje, sier Trump.

Les også: Kommer med oppsiktsvekkende påstand om hvem som kan være Trump-muldvarpen

En representant for Trump skal også ha fortalt en representant for Justisdepartementet at Donald Trump hadde følgende beskjed til justisminister, Merrick Garland:

– Landet vårt står i fyr og flamme. Hva kan jeg gjøre for å redusere heten?