Høyretopp med MDG-ros: - Vær litt mer som Lan Marie

Høyres landsmøte:

Leder av Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, er ikke overrasket over at folk lar seg begeistre av MDG og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg.

Leder av Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, er ikke overrasket over at folk lar seg begeistre av MDG og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Montasje: Heidi Schei Lilleås/Jørgen Berge (Nettavisen)

- Ikke rart MDG fosser frem, mener Oslo Høyre-leder Heidi Nordby Lunde.

18.03.19 10:00

GARDERMOEN (Nettavisen): Stortingspolitiker og leder av Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde (46), har litt under et halvt år på seg til å snu Oslo-velgerne for å kapre byrådet.

- Vi gled-gruer oss til valgkampen i Oslo fordi vi vet det blir veldig tett, sier hun til Nettavisen.

I en fersk VG-måling får MDG 9,8 prosent, SV 9,6 prosent og Rødt 9,2 prosent, mens Ap faller 7,8 prosentpoeng til 24,2 prosent.

- At MDG, SV og Rødt gjør det så bra, er jo mer en utfordring for Arbeiderpartiet enn for Høyre, særlig med vektig av byråder, for det er naturlig at de får mer makt enn de har i dag, sier hun.

- Lan Marie er en sosiale medier-vinner

Høyre får 31,4 prosent, Venstre 5,8 prosent, Frp 4,8 prosent og KrF 1,8 prosent.

- Hva tror du om valgresultatet i Oslo til høsten?

- Jeg tror vi kan ta det, men det er kanskje litt boblete. Jeg ser jo på Facebook og på tilbakemeldinger at dagens byråd er upopulære hos våre folk, men på den annen side, så ser jeg jo at når Lan Marie deler noe på Facebook, får det masse applaus, sier Nordby Lunde - og fortsetter:

- Det deles og likes. Lan Marie er en sosiale medier-vinner, det skyldes at de har massiv støtte til mange av de tingene de gjør. De får masse igjen for å sitte i byråd, de får gjennomslag så det holder, de har mange flinke folk, så det er ikke rart de vokser på målingene, mener hun.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er miljøbyråd i Oslo.  Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Vær litt mer som Lan

- Hva er det miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (32) gjør som er så riktig?

- Til å fremme deres politikk, folk i Oslo er jo klima- og miljøbevisste. Jeg synes Lan Marie har en utrolig sympatisk fremtoning, du får jo lyst til å stemme på folk som er blide og hyggelige og begeistret - hun er begeistret for egen politikk og fremmer det. Hun får mye negativt, men den positive oppsiden er deres egne velgere. Jeg har sagt internt, jeg: Vær litt mer som Lan. Hvis du begeistret for egen politikk, blir andre begeistret. Og det synes jeg hun er utrolig god på.


- MDG er ikke blokknøytrale i Oslo

Nordby Lunde sier MDG slett ikke er blokknøytrale i Oslo:

- Nei, de er på den rød siden, det er ingen tvil om det.

- Hva bekymrer deg foran valgt, Nordby Lunde?

- Vår utfordring er ikke så mye oss selv, vi holder godt stand i Høyre, men det å pusse på profilen til våre samarbeidspartnere er en ting. Men MDG får uforholdsmessig mye kred for den jobben egentlig Venstre har gjort i alle år, sier hun og utdyper:

- Når Oslo nå skal feire miljøhovedstad, som er en fortjent pris, vant Oslo det første gang i 2003 - under et Høyre-byråd, som sammen med Venstre satset på kollektivtransport og miljø. Nesten alle miljøsatsinger - med unntak av å fjerne parkeringsplasser i sentrum - er resultat av våre investeringer fra 2012, 2014 og 2015.

- Vi har vært for opphengt i parkeringsplasser

Nordby Lunde tar selvkritikk på vegne av eget parti:

- Venstre var flinke til å få det frem da de var i byråd, men Høyre har "glemt" litt sin historie, at vi har stått bak mye av forslagene og investeringene og vært litt for opphengt i parkeringsplassene som forsvinner - i stedet for å se på hva vi har fått til i miljøbyen Oslo.

I VG-målingen referert til over, kom partiene slik ut:

  • Høyre 31,4 (-0,4)
  • Ap 24,2 (-7,8)
  • MDG 9,8 (+1,7)
  • SV 9,6 prosent (+4,2)
  • Rødt 9,2 prosent (+4,2)
  • Venstre 5,8 (-1,1)
  • Frp 4,8 (-1,2)
  • Sp 1,9 (+,1,3)
  • KrF 1,8 (-0,6)

- Frp mister velgere til Høyre

– Det er ganske oppsiktsvekkende at venstresiden er så sterk i hovedstaden. Men vi har sett flere steder at venstresiden har styrket seg, sa Thore Gard Olaussen i Respons Analyse.

Bakgrunnstallene viser at Frp mister velgere til Høyre og at det store velgertapet for Ap går til venstresiden.

Målingen er utført av Respons Analyse for VG mellom 7. og 12. mars. 600 personer er intervjuet om hva de ville stemt på kommunevalget. Feilmarginen på målingen er mellom 2,5 og 4 prosent og størst for de største partiene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.