*Nettavisen* Nyheter.

Høysesong for flått

Foto: (Scanpix)

Dette bør du tenke på.

(SIDE2): Flåtten er alltid et tema i sommermånedene.

HTML EMBED
window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: 'your app id', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement('script'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + '//connect.facebook.net/en_US/all.js'; document.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Husk å sjekke
Ferske tall fra Folkehelseinsituttet viser at 56 personer hittil i år har fått påvist Lyme borreliose, sykdommen som overføres via flåttbitt. I verste fall kan du bli rammet av lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse, skriver Vitusapotek.

– Antall syke vil trolig stige utover sommeren. Det er tidlig i sesongen ennå, sier fagansvarlig Hanne Andresen.

Hun anbefaler langbukse og skjorte eller genser med lange ermer på skogsturer i områder man vet det er mye flått.

– Det er viktig å sjekke både hud og klær etter turen, sier hun.

Sjekk også hundene og kattene da også disse er utsatt for flåttbitt.

Gå til lege
Flåtten biter seg fast på mennesker der huden er tynn, som regel på leggene, nakken, armhulene, i knehasene og i lysken. Hos barn kan vi finne flåtten i hodet, i hårfestet eller bak ørene. Dekk deg godt til med klær når du er i områder med mye flått. Unngå høyt gress, og husk å sjekke både deg, barna, hunder og katter som har beveget seg i flåttområder. Det finnes også produkter som reduserer risikoen for at flåtten fester seg noe, for eksempel bruk av vanlig myggmiddel.

Hvis du finner en flått på kroppen må denne fjernes så fort som mulig. Risikoen for å bli syk øker dersom den blir sittende fast i mer enn 24 timer. Hvis det danner seg et ringformet utslett rundt bittet, er det tegn på infeksjon. Da må du oppsøke lege. Det skal man også hvis man får influensalignende symptomer med feber og hovne lymfekjertler.

Dersom du blir bitt
Norsk helseinformatikk skriver at du kan for eksempel bruke en pinsett, eller bruk neglene til å fjerne flåtten. Dra den rett ut eller vri den langsomt ut av huden. Om noe skulle bli sittende igjen, vil det komme ut av seg selv i løpet av noen dager.

Du kan godt legge på litt antibiotikaholdig sårsalve på bittstedet. Gamle råd som at man skal smøre inn flåtten med oljer, fett, smør, vaselin, sprit, stearin og lignende for å få den til å slippe taket, er ikke å anbefale da dette kan forsinke fjerningen av flåtten, med større risiko for sykdomssmitte som resultat.

Vitusapotek gir følgende råd om man blir bitt:


- Fjern flåtten så raskt som mulig. Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.

- Dra flåtten rett ut, og ta tak helt inne ved huden.

- Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

- Deler av munn eller hode som sitter igjen overfører ikke bakterien borrelia. Du bør likevel fjerne restene med en pinsett, for å unngå en infeksjon.

- Vask bittstedet med såpevann eller desinfiserende middel, og påfør gjerne en sårsalve med antibiotika etterpå.

HTML EMBED

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.