HPV-vaksine også til gutter

Bergen (NTB): Nå skal også unge gutter få tilbud om vaksine mot HPV-viruset som kan gi kreft i munnhulen.

Siden skoleåret 2009/2010 har jenter i sjuende klasse fått tilbud om vaksine mot HPV-viruset. Vaksinen beskytter mot livmorhalskreft.

Nå skal HPV-vaksine testes ut på unge gutter. HPV-viruset kan nemlig også gi kreft i munnhulen, skriver Bergens Tidende.

- Nå søker vi etter gutter i alderen ni til femten år som kan delta i studien. Samtidig vil vi prøve vaksinen på unge kvinner i alderen 16-26 år. Også her søker vi frivillige til forsøket, sier professor og KK-lege Ole-Erik Iversen.

HPV-virus er årsak til 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft og 90 prosent av munnhulekreften. Vaksinen som gis sjuendeklassingene er såkalt firevalent, noe som betyr at den beskytter mot fire varianter av viruset. Den nye vaksinen er nivalent og beskytter dermed mot enda flere varianter.

Iversen mener Norge har vært for tilbakeholden med å tilby HPV-vaksine. I Danmark og Sverige blir kvinner opp til 26 år vaksinert på det offentliges regning. I Norge må de som ikke fikk den i sjuendeklasse betale selv. Prisen er 4000 kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.