RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hæren i Thailand innfører unntakstilstand

HÆREN GRIPER INN: Soldater har tatt oppstilling rundt regjeringsbygninger, aviser og TV-stasjoner i Bangkok.
HÆREN GRIPER INN: Soldater har tatt oppstilling rundt regjeringsbygninger, aviser og TV-stasjoner i Bangkok. Foto: Athit Perawongmetha (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Hæren i Thailand har innført unntakstilstand for å få slutt på den politiske volden i landet.

Regjeringshæren i Thailand har innført unntakstilstand, men understreker at det ikke er snakk om et militærkupp.

Unntakstilstanden ble kunngjort på hærens egen TV-stasjon av forsvarssjefen, general Prayuth Chanocha.

– For å gjenopprette ro og orden, sa han, og understreket at regjeringen fortsetter som før.

Unntakstilstanden innebærer forbud mot protestmarsjer og mediene i landet er underlagt sensur.

– Mediene må samarbeide for å fortelle folk at dette ikke er noe kupp, sier en talsmann for regjeringshæren.

Harde sammenstøt

28 mennesker er drept og flere hundre er såret i harde sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av statsminister Yingluck Shinawatra de siste månedene.

Yinglucks svar på protestene var å utlyse nyvalg 20. juli, men Thailands valgkommisjon har anbefalt at valget utsettes på grunn av urolighetene.

Thailands forfatningsdomstol avsatte Yingluck tidligere i måneden, og landet styres av en midlertidig regjering under ledelse av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan.

Ikke orientert

Regjeringen ble ikke orientert om unntakstilstanden på forhånd, men hadde i morgentimene tirsdag ingen motforestillinger.

– Den midlertidige regjeringen eksisterer fortsatt og Niwattumrong er fungerende statsminister. Alt er normalt, bortsett fra at det er de militære som har ansvaret for alle sider ved den nasjonale sikkerhet, sier Niwattumrong nære rådgiver Paradon Pattanatabut.

Har truet

De militære har gjentatte ganger truet med å ta de nødvendige grep dersom den politiske volden ikke avtar.

– Dersom voldsbruken fortsetter, må militæret etablere ro og orden. Da kan det være nødvendig å bruke makt, sa general Prayuth Chanocha i forrige uke.

Tirsdag morgen gjorde han alvor av trusselen, og soldater tok ifølge øyenvitner oppstilling rundt regjeringsbygninger, aviser og TV-stasjoner i Bangkok.

Rødskjorter

Striden i Thailand står mellom tilhengerne av Yingluck Shinawatra, de såkalte rødskjortene som hevder at hun har vært utsatt for et kupp, og motstanderne som hevder at landet i realiteten har vært styrt av statsministerens storebror, tidligere president Thaksin Shinawatra som ble styrtet i et militærkupp i 2006 og som siden har levd i eksil.

Yinglucks motstandere har rett nok tapt alle valg de har stilt opp i og krever derfor at det skal opprettes et folkeråd med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Folkevalgt blir det ikke.

Dersom valget blir gjennomført som varslet 20. juli er det ventet at regjeringspartiet Phuea Thai kommer til å vinne med god margin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere