RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hørselstap er den vanligste yrkesskaden

YRKESSKADE: I meldingene til Arbeidstilsynet er 96 prosent av de hørselskadde menn. 
YRKESSKADE: I meldingene til Arbeidstilsynet er 96 prosent av de hørselskadde menn.  Foto: Imago/blickwinkel
Hørselstap på grunn av støy er den vanligste diagnosen som meldes Arbeidstilsynet.

Det viser en studie som er basert på meldinger til Arbeidstilsynet i perioden 2005 til 2009. Av de 7.888 meldingene om hørseltap er 96 prosent av de skadde menn.

Det var flest hørselsskadde i alderen 55 til 74 år. Bygg, anlegg og industri var yrkesgruppene med flest meldinger.

Studier antar at støyeksponerte kvinner, yngre arbeidstakere og arbeidstakere uten bedriftshelsetjenesten i liten grad fanges opp av meldesystemet, skriver Tidsskrift for Legeforeningen.

Hørselstap på grunn av støy på arbeidsplassen reduserer livskvaliteten for dem som blir rammet og gir økt risiko for arbeidsskader, ettersom det kan redusere arbeidstakerens årvåkenhet. det er anslått at det i EU er rundt 13 millioner arbeidstakere som har hørseltap på grunn av støyeksponering på arbeidsplassen. 

Mangler retningslinjer

Et uløst problem er at mange arbeidsgivere mangler systematiske retningslinjer som sikrer arbeidstakerne mot uforsvarlig støybelastning og prosedyrer for å fange opp støyskade i en tidlig fase, kommer det fram av undersøkelsen.

Les også: Disse jobbene blir du syk av

Ifølge Tidsskriftet finnes det to erstatningsordninger ved yrkesskade eller sykdom i Norge. Den statlige ordningen er via NAV. den andre er basert på arbeidsgivers obligatoriske forsikring av arbeidstakere. 

STØY. Bygg, anlegg og industri er yrkesgruppene med flest hørselskader.

Da støygrensene for arbeidsmiljøet ble satt i 1978, mente ekspertene at øvre grense måtte være 80 desibel for å forhindre hørseltap. Men nivået ble satt til 85 desibel av økonomiske grunner.

- Må redusere risikoen i arbeidslivet

Generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund mener det er på tide at myndighetene innfører tiltak mot støyskader i arbeidslivet.

-Undersøkelsen underbygger vårt budskap om at hørselsskader er den nye store folkehelseutfordringen. I 2020 vil en million nordmenn høre dårlig, og vi trenger mer kunnskap om hvordan støy påvirker hørselen vår. Det trengs også nye tall om hørselstap i befolkningen generelt. Sist nordmenns hørsel ble kartlagt, var i 1997, i den såkalte Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund til Nettavisen.

Forbundet jobber tett opp mot myndighetene for å få på plass ny kunnskap.

- Vi jobber også for å få dem til å ta ansvar for å forebygge hørselsskader både på arbeidsplassene og på fritidsarenaene. Det at hørselsskader er den vanligste yrkesskaden er dessverre velkjent, og det er på høy tid at myndighetene setter inn effektive tiltak for å redusere risikoen for støyskader i arbeidslivet. Nå må de svare på hvordan de skal gripe dette an, sier Hegre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere