HRW: – Sikkerhetsfolk bak overgrep på Sri Lanka

Foto: STR (Afp)

Sikkerhetsstyrkene på Sri Lanka bruker voldtekter og annen seksualisert vold som pressmiddel mot tidligere medlemmer av den tamilske LTTE-geriljaen.

26.02.13 12:31

London (NTB): Overgrepene fortsetter selv om krigen er over, hevder aktivister.

Ifølge en ny rapport fra menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) står både politifolk og militære bak politisk motivert seksualisert vold på Sri Lanka. Ofrene blir ofte bortført fra sine hjem og utsatt for aggressive avhør der overgrep er pressmiddel.

Den erfarne norske Sri Lanka-forhandleren Erik Solheim sier til NTB at det fins det han kaller svært sterke indisier på at makthaverne på Sri Lanka bruker slike metoder.

– Det hersker stor bekymring over det som ser ut som manglende vilje til å rydde opp, sier Solheim.

Kritikk fra FN
– FNs generalsekretær Ban Ki-moon har rettet sterk kritikk mot forholdene og bedt regjeringen rydde opp. Myndighetene møter stadig sterkere krav innenfra om at de må overholde de standarder de har forpliktet seg til, framholder Erik Solheim videre.

Han tilføyer at Sri Lanka har en lang demokratisk tradisjon.

– Håpet må være at denne er sterk nok til at folket selv presser fram de nødvendige forbedringene, sier den tidligere norske utviklingsministeren, som ikke lenger jobber med Sri Lanka, men nå arbeider for OECD i Paris.

«Umulig å telle»
– Sri Lankas sikkerhetsstyrker har begått så mange voldtekter mot tamilske menn og kvinner at det er umulig å telle dem. Det handler ikke bare om overgrep begått i krigstid, men om handlinger som fortsetter den dag i dag, sier HRWs Asia-sjef Brad Adams.

– Det betyr at hver eneste tamilsk mann og kvinne som pågripes, utsettes for alvorlig fare, tilføyer Adams.

HRW har snakket med mange voldtektsofre, og de fleste forklarte seg utenfor Sri Lanka fordi organisasjonen ikke kunne arbeide åpent med saken inne i landet.

Kledd naken
En 23 år gammel mann fortalte til HRW at han ble fengslet, men ikke siktet for noe, og deretter voldtatt tre dager på rad inntil han skrev under på en falsk «tilståelse».

En 32 år gammel kvinne ble pågrepet av to sivilkledde politifolk, som kledde henne naken og fotograferte henne.

Human Rights Watch mener at voldtekter og annen seksualisert vold har vært og er «et nøkkelvåpen» i srilankiske myndigheters kamp mot LTTE, også kalt Tamiltigrene.

Mellom 80.000 og 100.000 mennesker ble drept i krigen på Sri Lanka, som varte fra 1983 til 2009. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.