Gå til sidens hovedinnhold

HRW: Muslimer utsatt for grov vold i Myanmar

Bangkok (NTB-Reuters-AFP): Sikkerhetsstyrker i Myanmar dreper og voldtar folk fra den muslimsk minoriteten rohingya, hevder Human Rights Watch (HRW). Verdenssamfunnet beskyldes for å overse overgrepene.

Styresmaktene i Myanmar er medskyldige i en «voldskampanje» mot rohingyaene nordøst i landet, skriver menneskerettsorganisasjonen i en ny rapport. Kampanjen skal også ha rammet hjelpearbeidere, som er blitt stengt inne i husene de bor i, og i noen tilfeller satt i fengsel.

Volden brøt ut i delstaten Rakhine i juni. HRW har snakket med 57 rohingyaer og andre innbyggere i Rakhine, og fått høre om en konflikt som avdekker dype motsetninger mellom ulike religiøse grupper i delstaten.

Ifølge offisiell statistikk er 80 mennesker drept i volden, men i virkeligheten er antallet trolig langt høyere, mener Human Rights Watch. Menneskerettighetsorganisasjonen anklager også verdenssamfunnet for å ha vendt det døve øret til av frykt for å spolere den politiske reformprosessen som er i gang i Myanmar.

Myanmars utenriksminister Wunna Maung Lwin sier sikkerhetsstyrkene har opptrådt «så forsiktig som det var mulig» i arbeidet med å gjenopprette lov og orden i de uroherjede områdene. - Vi aviser forsøkene på å politisere og internasjonalisere denne situasjonen, ved å framstille den som et religiøst spørsmål, tilføyer han. (©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted