RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høst avviser at MBL-avis er avis

Sist oppdatert:
Forsker Sigurd Høst, som har lagt frem en rapport i momssaken med Se og Hør, mener at MBL-medlemmet Tips ikke kan kalles avis. - Tips er en avis og dermed fritatt for moms, sier administrerende direktør i HM Nordic, Rolf Hanche-Olsen.

Seniorforsker Sigurd Høst ved Institutt for Journalistikk (IJ) overleverte mandag sin utredning om avisbegrepet til Oslo fylkesskattekontor. Utredningen er imøtesett med stor spenning da den vil spille en rolle når skattemyndighetene skal avgjøre om "Se og Hør" er en avis med rett til momsfritak.

Han beskriver historisk hvordan avisbegrepet har utviklet seg i Norge og tar blant annet for seg hvilke aviser som tradisjonelt sett har falt innenfor avisbegrepet.

"I Norge er det ingen tradisjon for at publikasjoner som er spesialisert mhp. andre emner enn politikk og opinionsdannelse, religion og livssyn eller økonomi og næringsliv, skal regnes som avis. Dette gjelder f.eks. rene sportsaviser (som har en sterk stilling i land som Spania og Italia), aviser for tipping og andre typer spill, musikkaviser og moteaviser."

Dermed er Høsts fortolkning av avisbegrepet relativt sett strengere enn avisorganisasjonen MBLs. Organisasjonen har en spesialavis for fotball og spill, Tips, som medlem og har også tatt opp avisen Stallskriket i stallen.

- Tips er en avis og dermed fritatt for moms, sier administrerende direktør i HM Nordic, Rolf Hanche-Olsen til Propaganda. HM Nordic kjøpte avisen i 1999 og ga den da ut to ganger i uken.

- Avisen ble medlem av Norske Avisers Landsforening i 1999, og NAL tok bare opp aviser som medlemmer, i motsetning til MBL, legger han til.

- MBL er ikke lenger en ren avisorganisasjon, er forskerens respons.

- Jeg har slett ikke absolutt autoritet i disse sakene, men det blir et spørsmål om hvem som skal definere avisbegrepene, mener Sigurd Høst og spør om Propaganda har lest Stallskriket.

- Det er en publikasjon kun for dem som er interessert i tipping. På VGs sportssider finner du tross alt sport av allmenn interesse, sier han.

I rapporten skriver Høst konsekvent at Tips og Stallskriket ikke er aviser, men mener samtidig at dersom Tips, Stallskriket eller Se og Hør skal regnes som aviser, vil de bli plassert i kategorien for nasjonale fådagersaviser

- Dette er min tolkning av avisbegrepet. Det viktigste er imidlertid at MBL ikke lenger er en avisorganisasjon. Dermed er ikke alle MBL-medlemmene rene aviser lenger.

Mens Stalltipset ble medlem etter at NAL la om strategi og navn til MBL i 2001, ble Tips medlem av organisasjonen da det var en ren avisorganisasjon.

I en pressemelding sier MBL at de er enige med Høst.

- Konklusjonen medieforsker Sigurd Høst har trukket i sin utredning om hvilke trykksaker som omfattes av avisbegrepet, er i tråd med det syn Mediebedriftene har, hevder administrerende direktør Arvid Sand i MBL.

Han viser til at man i Norge ikke har noen praksis for at publikasjoner knyttet til lesernes privatliv og fritidsinteresser omfalles av avisbegrepet.

MBL tolker altså Høsts rapport dithen at han vender tommelen ned for Se og Hør som avis. Selv avviser seniorforskeren at han har konkludert med noe rundt temaet Se og Hør.

Når det gjelder Tips og Stallskriket er Høst langt klarere og Sand langt mer vag.

- Vi har lest gjennom rapporten til Høst. Vi får gå gjennom akkurat de punktene i detalj før vi uttaler oss, er det eneste Sand har å si til Propaganda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere