Arild Rønsen

Huawei: Vil Kina presse Norge? Helt sikkert.

HUAWEI: Vil Kina straffe Norge med sanksjoner om mobilgiganten holdes ute fra det norske markedet? Cyberekspert Valentin Weber mener det, og han har ganske sikkert rett. AP Photo / University of Oxford.

HUAWEI: Vil Kina straffe Norge med sanksjoner om mobilgiganten holdes ute fra det norske markedet? Cyberekspert Valentin Weber mener det, og han har ganske sikkert rett. AP Photo / University of Oxford.

USA vil presse Norge til å stenge kinesiske Huawei ut av kampen om 5-G nettet. Dette kan bli en uløselig konflikt for Erna Solberg. En gordisk knute.

Er det naturlig at et kinesisk selskap leder an i utviklinga av 5-G nettet i Norge? Svaret er nei. Men hva som er naturlig i denne sammenhengen beror på hvilken side man ser det fra. Til sjuende og sist handler alt om penger og politikk.

Da Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissenteren Liu Xiabo, venta seks års iskald front mellom Norge og Kina. All form for politisk og økonomisk samkvem mellom Norge og Kina lå i praksis dødt. Det har kosta for Norge å gjenopprette forholdet – blant annet gjennom å gjøre Dalai Lamas besøk i landet i 2015 til en «ikke-sak». Det offisielle Norge toa sine hender; Nobelprisvinneren fikk aller nådigst tale i en sal i Stortinget ingen har hørt om.

Der Regjeringa ikke var til stede.

Hvorfor? Fordi Erna ville ordne opp i de økonomiske forbindelsene mellom Norge og Kina. «Follow the economy, you stupid.»

Norge og Kina ligger for øyeblikket i forhandlinger om en frihandelsavtale. Det har åpna seg en mulighet, nesten 10 år etter Nobelprisen til Liu Xiaobo. Mitt tips er at kineserne legger 5-G utbygginga i potten. Hvis Huawei ikke får lov å delta i utbygginga av 5-G i Norge – vel, ingen frihandelsavtale.

Klar tale – ikke ukjent fra kinesisk side.

Saken har paralleller til en intern konflikt i Solberg-regjeringa. Med bakgrunn i Granavollen-erklæringa, mener Frp at Norge kan stille krav til returavtaler om angjeldende bistandsland ønsker økonomisk bistand. «Nei», sier Krf’s bistandsminister, Dag Inge Ulstein. Og får følge av tidligere Krf-leder Knut Arild Hareide: «Vi skal aldri gi noe, for å få noe tilbake.»

Kristen nestekjærlighet er ikke til salgs.

Jeg misunner virkelig ikke Erna Solberg denne jobben. Om hun stenger Huawei ute, vil norsk eksportindustri kunne gå på en smell i hundre milliarder-klassen.

I motsatt ende – CIA, NSA, Nato, og kanskje EU.

En gordisk knute, indeed. Aleksander den store løste denne knuten i år 334 f.Kr. Med sverd. Dét er forhåpentligvis ikke et alternativ i 2019 – verken for USA, Nato, Kina, eller Norge.

Men trøblete blir det. Og på et eller annet tidspunkt må saken løses.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag