*Nettavisen* Nyheter.

Hugo Chavéz er død

Foto: Leslie Mazoch / AP

Venezuelas visepresident har erklært syv dagers landesorg i Venezuela.

06.03.13 08:01

Venezuelas president Hugo Chávez er død, opplyser landets visepresident Nicolás Maduro.

Det er nyhetsbyrået AP som kommer med meldingen sent tirsdag kveld.

- Chavéz måtte til slutt gi tapt for kreftsykdommen som rammet ham for to år siden, sier Maduro i en tale på venezuelansk tv like før klokka 23 norsk tid.

Banet vei for venstresiden
Det var etter et mislykket kupp i 1992 at han stiftet partiet Movimiento Quinta República («Bevegelsen for den femte republikk»).

Chavéz ble valgt til Venezuelas 53. president 6. desember 1998. Han ble gjenvalgt i både 2000, 2006 og 2012.

Etter å ha banet vei ved valget i 1998, har det fulgt en bølge av venstrevridde ledere ved makten i latinamerikanske land siden årtusenskiftet.

Som leder for «den bolivariske revolusjonen» har han arbeidet for det han har kalt et demokratisk, sosialistisk styre. I tillegg har han arbeidet for et økt latinamerikansk samarbeid.

Lite samlende
Siden 1998 har Chávez i stor grad dominert venezuelansk politikk, og han ble i oktober 2012 gjenvalgt til nok en periode som president med 55 prosent av stemmene.

Men han var ingen samlende politiker. Chávez var like forhatt blant sine motstandere som han var elsket av sine tilhengere. Tilhengerne roste ham for å tale de fattiges sak, motstanderne sa at han var maktsyk, egenrådig og autoritær.

Som president brukte han inntektene fra Venezuelas oljerikdom til populære sosiale programmer. Men pengene gikk også til støtte til Cuba, og Chávez irriterte amerikanerne med å pleie forbindelser med USA-fiendtlige land som Iran og Libya.

Fattig oppvekst
Chávez ble født 28. juli 1954 i delstaten Barinas nordvest i Venezuela. Både hans mor og far var lærere, og familien var så fattig at Hugo og hans bror Adán – som senere skulle bli guvernør i Barinas – måtte sendes bort for å bo hos bestemoren.

Som tenåring bestemte Hugo seg for å slå inn på en militær karriere. Han ble offiser i Venezuelas fallskjermstyrker og ble først kjent utenfor landets grenser i 1992 som leder for et mislykket forsøk på statskupp.

Etter å ha sonet en fengselsstraff gikk Chávez inn i politikken og vant presidentvalget i 1998 med over 56 prosent av stemmene. Dette ble det første i en rekke valg og folkeavstemninger der han stadig styrket sin maktposisjon.

Folketaler
Chávez var en fremragende taler og en mester i å oppildne sine tilhengere. Hans evne til å engasjere kom også til sin rett i et direktesendt, ukentlig fjernsynsprogram, Alo Presidente (Hallo, president), der han la fram sine politiske ideer.

Men han hadde ikke noe godt forhold til Venezuelas katolske kirke, som han anklaget for ikke å bry seg om de fattige, for å samarbeide med høyresiden og for å tjene de rike.

- De går ikke i Kristi fotspor, sa han om kirkelederne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp

I 2011 gjennomgikk Hugo Chávez en kreftoperasjon fulgt av cellegiftbehandling. I månedene som fulgte måtte han ha stadig nye behandlinger, men under valgkampen høsten 2012 erklærte han seg selv som frisk.

Allerede i desember gikk imidlertid turen tilbake til Cuba for en ny operasjon. Samtidig overlot han flere fullmakter til sin visepresident Nicolás Maduro.

Han ga aldri opp håpet om å vende tilbake til Venezuela, og sa selv at han ønsket å «sveve som en kondor» over landet.

Trosset USA
Chavéz har lenge vekket oppsikt som en frittalende leder, som blant annet har kommet med sterk kritikk av den nyliberale globaliseringen og USAs utenrikspolitikk. Han har også trosset USA ved å støtte alternative modeller for økonomisk utvikling i Sør-Amerika.

- Etter mye lesing, debatter, diskusjoner og reiser rundt jorden, er jeg overbevist - og jeg tror jeg vil holde fast ved det for resten av mitt liv - om at veien mot en ny, bedre og mulig verden ikke går gjennom kapitalisme. Veien er sosialisme, sa Chavez i et tv-program i 2005.

Etter at Barack Obama ble valgt til president i USA i 2008, uttrykte Chavéz glede over at «djevelen» George W. Bush var borte.

Forverret helsetilstand
På mandag opplyste regjeringen i Venezuela at Chavéz' helsetilstand hadde forverret seg kraftig.

Den siste tiden var presidentens pusteproblemer blitt verre, og det ble også opplyst at han hadde fått en alvorlig infeksjon i luftveiene.

Senest på tirsdag ble det kjent at Veezuelas visepresident anklaget to amerikanske diplomater for å ha deltatt i sammensvergelser mot Chavéz.

Sist gang Chavéz viste seg offentlig, var da han returnerte hjem fra behandling på Cuba i midten av februar.

Hugo Chavéz ble 58 år gammel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag