Utenriksminister Anniken Huitfeldt var tirsdag kveld i Debatten-studioet til NRK for å svare på noe av kritikken som har kommet i forbindelse med Taliban-møtet. Se klipp i videoen over.

Hun fikk blant annet spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om Anas Haqqani, leder av det mektige Haqqani-nettverket og lillebror av innenriksminister Sirajuddin Haqqani.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Selvsagt skal Taliban hentes til Norge i privatfly

- Terrorister

Ifølge FN stod Haqqani-nettverket bak angrepet på Serena Hotel i 2008, hvor Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) ble drept. Sirajuddin Haqqani er etterlyst av FBI etter angrepet.

– Da du så det navnet, vurderte dere å trekke nødbremsen og si «han kan ikke komme»? spurte Solvang.

– Nei, det gjelder jo hele delegasjonen fra Taliban. Dette er terrorister. Som står bak drap og terror. Det var viktig for oss å definere hvem de skulle møte av aktivister og det internasjonale samfunnet, og så definerte de sin delegasjon, svarte utenriksministeren.

– Men det er derfor du får kjeft da, for at du nettopp med viten og vilje, har tatt terrorister hit. Det er det som er debatten?

– Ja, men det er jo det som er Taliban, sa Huitfeldt.

– Det er det som er problemet, svarte Solvang.

– Ja, det som er selve problemet at det er de som de facto nå bestemmer i Afghanistan. Skal vi få inn humanitær hjelp så må vi snakke med dem, for at veiene skal åpnes, for å få inn mat, medisiner og nødhjelp.

Les også: Fellesuttalelse etter Taliban-møtet: – Samarbeid eneste løsning

Huitfeldt fikk deretter spørsmål om hun «innerst inne i hjertet sitt har tro på at Taliban er villig til å endre den ganske ekstreme teologien sin»

– Vi har jo ganske lang erfaring med at de sier en ting på møtet og gjør noe annet hjemme. Så hvis de sier noe nå om jenters skolegang for eksempel så må vi jo se hva de gjør når de kommer hjem. Ballen ligger hos Taliban etter dette møtet, sa Huitfeldt, og la til at hun tror og håper det å få humanitær tilgang til provinsene er den aller første endringen man vil se i Afghanistan.

Les også: I dag møter Taliban regjeringen: – Skandale, sier Sylvi Listhaug (Frp)

Huitfeldt sa også at hun var forberedt på at Taliban ville fremstille møtet som en seier.

– De prøver selvfølgelig å spinne dette som et PR-stunt for dem. Vi har ikke noe særlig tro på at det fører fram, sier Anniken Huitfeldt på NRKs Debatten.

Tydelige krav

Kort tid etter Debatten holdt Huitfeldt en pressekonferanse der hun kommenterte Talibans samtaler i Norge.

Utenriksministeren sier Norge har stilt tydelige krav til Taliban, men at de ikke regner med noen løsning for Afghanistan med det første.

Hun omtaler samtalene i Norge som en start som hun håper vil fortsette. Hun sier dialogen har vært direkte i tonen.

– Vi kom med tydelige krav om utdanning til jenter, at skolene må åpne for jentene over 12 år, om humanitær tilgang og at folk i hele landet må få tilgang til mat, medisiner og menneskerettigheter, og et mer inkluderende styresett, sier Huitfeldt tirsdag kveld.

Hun understreker at det er bedre med dialog enn å sitte i Vesten og håpe det blir bedre av seg selv, men legger til at Norge ikke er naive.

– Vi tror ikke vi kommer til å endre situasjonen i Afghanistan i løpet av noen dager med samtaler i Oslo, men vi vil opprettholde kanaler som gir mulighet til å forsøke å påvirke utviklingen, sier hun.

Hun sier det også er et framskritt at Taliban har godtatt grundig politisk diskusjon med kvinneaktivister og meningsbærere.