RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Humlene i Oslo får egen autostrada

KRITISK: De siste årene har situasjonen for pollinerende insekter som humler og bier blitt stadig mer kritisk, og internasjonalt har alarmen gått for lengst. Uten forvarsel har stadig flere bikolonier kollapset, og bikuber og humlebol er blitt forlatt i en så stor skala at det truer både matproduksjon og miljøetš. Foto: Scanpix
KRITISK: De siste årene har situasjonen for pollinerende insekter som humler og bier blitt stadig mer kritisk, og internasjonalt har alarmen gått for lengst. Uten forvarsel har stadig flere bikolonier kollapset, og bikuber og humlebol er blitt forlatt i en så stor skala at det truer både matproduksjon og miljøetš. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Nå skal humla få suse på nye veier i hovedstaden. Med Oslo-folks hjelp skal det bygges en såkalt Pollinatorpassasje – den første i sitt slag i verden.

Passasjen, som skal gå fra Sognsvann i vest til Nøklevann i øst, er et samarbeidsprosjekt mellom birøkterlaget ByBi, Hageselskapet og Miljødirektoratet. Fredag morgen, som også er verdens biomangfolddag, skal klima- og miljøminister Tine Sundtoft stå for den høytidelige åpningen, som vil skje på taket av en bygård på Grünerløkka.

– Tanken er å få til en gate gjennom byen med nok matstasjoner for humlene hele veien, sier Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet til NTB.

Ideelt sett bør det ligge en matstasjon for hver 250. meter for at humlene og andre pollinerende insekter skal få i seg nok næring på sin ferd gjennom byen.

Dugnad
Men i Oslos asfaltjungel er det i dag vanskelig å finne nok mat. Elegante eviggrønne busker og kortklipte plener byr på lite snadder for våre summende venner. Derimot elsker de som kjent fargerike blomster, og aller helst de som er dryppende fulle av nektar og blomsterhonning.

– Nok næring vil også gjøre humlene i stand til å tåle menneskeskapte miljøpåkjenninger bedre, sier Gamst.

Nå oppfordres folk til å plante humlevennlige blomster i balkongkasser og takhager.

– Prosjektet er tenkt som en dugnad, mellom byfolk, fagfolk, bydeler, bedrifter og organisasjoner. Vi inviterer til et samarbeid for å finne gode tiltak for pollinatorene våre, sier koordinator Agnes Lycke Melvær i ByBi.

App og insekthotell
Den som kan, oppfordres i tillegg til å snekre humlekasser og lage insekthoteller.

– Noen biearter liker å bo på enerom. De trenger små krypinn, for eksempel i sprekkene i en gammel trestamme. Det er superviktig å ha noe død ved liggende, sier Melvær.

En egen app blir også lansert fredag. Der kan folk ta bilder av sine bidrag og laste opp på det som etter hvert skal bli et digitalt kart over passasjen.

Truet
De siste årene har situasjonen for pollinerende insekter som humler og bier blitt stadig mer kritisk, og internasjonalt har alarmen gått for lengst. Uten forvarsel har stadig flere bikolonier kollapset, og bikuber og humlebol er blitt forlatt i en så stor skala at det truer både matproduksjon og miljøet.

Humler og bier står for om lag en tredel av verdens matproduksjon gjennom nødvendig bestøving av planter, eller nesten 10 prosent av den samlede verdien.

Norge har ikke vært så hardt rammet som for eksempel USA. Men også her er de pollensamlende insektene under press. Av de 35 humleartene i Norge er seks i ferd med å dø ut. En tredel av de 206 bieartene som er registrert her til lands, er oppført som truet i Norsk Rødliste, og 12 arter kan være forsvunnet for godt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere