*Nettavisen* Nyheter.

Hun ble strøket mest

Foto: (Scanpix)

Hun står øverst på lista og er kvinne. Det mener Anniken Huitfeldt er årsaken til at hun ble strøket mest av velgerne.

Arbeiderpartiets listetopp og arbeidsminister Anniken Huitfeldt fra Jessheim ble strøket desidert flest ganger av politikerne i Akershus.

2519 personer valgte å stryke politikeren fra sin stemmeseddel. Nest flest strykninger fikk Høyres Jan Tore Sanner med sine 1.173.

- Jeg er veldig forberedt på at jeg får mye strykninger. Jeg er kvinne og jeg står på toppen. All forskning viser at kvinner på toppen strykes hyppigst, sier Huitfeldt til RB.

- Ikke overraskende
Huitfeldt får støtte av valgforsker Svein Tore Marthinsen. Politikerne som synes mest i mediebildet – de som markerer seg mest – er de som strykes mest, forteller han.

- Det er lettere å ha et forhold til Anniken Huitfeldt enn til nummer 15 på Arbeiderpartiets liste, som de aller fleste av velgerne ikke aner hva står for. Samtidig er dette et negativt signal fra velgerne, men jeg tror ikke Huitfeldt bør ta dette veldig tungt, sier Marthinsen.

En annen tendens på listene fra Akershus fylkeskommune er at politikere med ikke-norske navn også strykes mer enn gjennomsnittet. Frps 4.-kandidat, Himanshu Gulati er strøket 1.084 ganger. 400 ganger mer enn 1.-kandidat Kari Kjønnås Kjos.

- Det er heller ikke overraskende. En del velgere ser det unorske navnet og stryker uten å egentlig vite hva personene står for. Det er et holdningsspørsmål, sier valgforskeren

Har ingenting å si
Anniken Huitfeldt sier til RB at hun ikke tar det faktum at hun er strøket flest ganger. Hun ble også strøket flest ganger i valget 2009.

- I politikken lærer man raskt at noen liker deg, mens andre liker deg ikke. Det er noe man må ta med seg, sier hun.

Paradokset er at antall strykninger og renummereringer ikke har noe å si for utfallet av stortingsvalget. For at endringer skal skje må mer enn 50 prosent av stemmesedlene være endret. Noe som ifølge valgforsker Martinsen ikke skjer. Ingen av årets lister i Akershus ble endret som følge av stemmesedlene.

- Jeg vil si at det er overraskende at om lag 10 prosent av alle stemmer har strykninger og renummereringer. For i praksis har det ingenting å si. Det er noe annet ved kommunevalg. Samtidig synes jeg det er fint at man har muligheten til å si ifra på denne måten, sier Martinsen.

Les flere saker fra RB.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.