AUSTIN, TEXAS (Nettavisen): USA står midt oppe i sin verste flyktningkrise noensinne. De neste månedene er det ventet at så mange som 180.000 immigranter skal krysse grensen inn til landet fra Mexico.

Ferske tall som Wall Street Journal har fått tilgang til, viser at mellom 51.000 og 58.000 flyktninger som reiser som familier, kommer til å krysse grensen over til USA - enten ulovlig, eller for å søke asyl.

I mai alene er det ventet at så mange som 70.000 immigranter skal krysse grensen, ifølge Wall Street Journal.

Og for å sette ting enda litt i perspektiv: I 2018 var det 99.000 asylsaker i hele USA, 54.000 av dem på grensen mellom Mexico og USA.

15 år og gravid på grensen

To av de som står midt i denne innvadringskrisen er Milagro de Jesus Henriquez Ayala (15) og Xiomara (13) fra El Savaldor, som befinner seg på Agape World Mission shelter i Tijuana i Mexico.

De to jentene forteller at de er for redde til å prøve å krysse grensen inn til USA ulovlig etter å ha sett den store veggen på grensen som er full av piggtråd.

Milargo er nå gravid i syvende måned. Ifølge New York times ble de med karavanen så de kunne møte faren, som dro fra den sørlige grensen av Mexico i august i fjor for å ta seg inn i USA.

Men når de kom til Tijuana fant de ut at faren hadde blitt pågrepet og deportert. Nå vet de to søstrene ikke hvor de skal dra.

Milagro sier til New York Times at hun ikke lenger trenger sin far, fordi hun selv skal bli mor og fordi hun nå føler seg som en mor overfor sin søster etter å ha blitt tvnget til å ta vare på henne og seg selv.

De to jentene, som også flyktet fra voldelige gjenger i nabolaget, tilhørte en gruppe ungdommer på rundt 25 personer som gikk i en karavane som til slutt vokste til rundt 5000 personer.

Nå jobber pastoren på Agape World Mission shelter, Albert Rivera, med det salvadorianske konsulatet for skaffe fødselsattester for de to søstrene, så de kan søke asyl i Mexico. Han jobber også med å skaffe visum til moren deres, så hun kan komme til Tijuana. En kvinne fra San Diego har allerede tilbudt seg å kjøpe flybilletten for moren til Milagro.

Den 15 år gamle gravide jenta, som er sammen med en 17 år gammel gutt, også han fra El Salvador, sier til til New York Times at hun ønsker å moren skal være der under fødselen.

- Jeg trodde aldri jeg skulle bli mor så ung. Men det er ok, jeg skal gi ham kjørlighet. Det er alt han trenger, sier den 15 år gamle jenta.

- Gravide kvinner kastes i fengsel

Nettavisen var denne uken på en paneldebatt på SXSW i Austin i Texas i USA, der temaet var hvordan den enorme flyktningstrømmen rammer kvinner.

- Det vi opplever nå er helt forferdelig, og det går mest utover kvinner. Familier blir delt, kvinner blir adskilt fra barna når de kommer til grensen - til og med gravide kvinner ender opp med å bli fengslet, sier Robin Barnard.

Hun er advokat i Human Rights First, og en av mange som jobber for å bedre forholdene for de flyktningene som ender opp i fengsel på den amerikanske siden av grensen.

Ifølge ferske tall fra den amerikanske immigrasjonsetaten ICE, datert 6. mars i år, sitter så mange som 50.000 flyktninger nå fengslet ved grensen. Over 2.000 av dem sitter i karantene på grunn av sykdom, ifølge CNBC. Totalt er det over 50 slike fengsler på USA-Mexico-grensen.

- Man må huske hvorfor mange av disse flyktningene nå kommer til USA. Det er uroligheter og også en svært stor økning av vold og voldtekt mot kvinner i land som El Salvador, Guatemala og Honduras, sier Barnard.

- Folk flykter fordi de vil være trygge, og jeg er sjokkert over den reisen mange av dem har hatt før de kommer hit. Og så ender de og barna opp i fengsel til slutt. Det er en forferdelig ond sirkel for de som søker asyl.

- Transseksuelle får traumer

Hun forteller om en klient av henne, Gloria fra Guatemala, som ble misbrukt av mannen i årevis. Glorias mann slo henne jevnlig, og hun var redd for å dø. Da hun flyktet fra volden og urolighetene i landet, og til slutt kom seg til grensen og møtte grensepolitiet, ble hun fortalt at alle fra Guatemala var løgnere.

Så ble hun sendt rett ut av landet igjen.

Gloria kom til slutt tilbake igjen, denne gangen sammen med sønnen. Da fikk hun en advokat som kunne språket, men likevel endte hun opp i fengsel med sønnen. Der ble de sittende i tre år, før de nylig kom seg inn i landet, og nå bor i Delaware.

- En annen ting er hvordan myndighetene på grensen behandler transseksuelle. Transseksuelle kvinner blir plassert sammen med menn, noe som aldri skjedde før. Tenk på de traumene og den risikoen de opplever ved å bli plassert med menn. For meg er det utrolig skremmende, sier advokaten.

- Absolutt alle forteller det samme

Hun mener alle flyktninger som blir fengslet ved grensen, må ha krav på en advokat som kan hjelpe dem.

- Bare 14 prosent av de som er fengslet har en advokat. Og om man har en advokat er det 30 ganger større sannsynlighet for at du slipper ut, sier Barnard.

Advokaten er spesielt forferdet over behandlingen kvinnene får når de kommer til grensen.

- Når det gjelder vold og voldtekt fra de områdene de kommer fra, som El Salvador, Guatemala og Honduras, så er det ikke slik at dette er noe du hører fra en av ti kvinner som man møter på grensen. Dette er noe absolutt alle forteller om, sier advokaten.

Advokaten reagerer også sterkt på alle de private selskapene som nå tjener store penger på å bygge og holde de ulike fengslene.

- Vi har eksempler på at noen lokale selskaper sier opp kontraktene med disse mottakene fordi de er imot ICE. Men da flyttes ofte bare leirene til andre områder der de lokale selskapene vil samarbeide, så dette er veldig komplisert.

Ser ingen snarlig løsning

En annen kvinne i panelet, Cecilie Richard, tidligere president i Planned Parenthood, og nå en nasjonal leder for kvinnerettigheter, reagerer svært sterkt på at Donald Trump, i motsetning til Barack Obama, har godkjent at gravide kvinner kan fengsles.

- I forrige uke fødte en fengslet kvinne et dødfødt barn. Men hendelsen ble ikke engang registrert som et dødsfall av ICE, fordi de mente en dødfødsel ikke kvalifiserte til å være et dødsfall. Den mangelen på respekt disse gravide kvinnene nå opplever er helt utrolig, sier Richards, som i 2012 ble kåret til en av de 100 mest innflytelsesrike personene i verden av Time Magazine.

- Det vi nå opplever er en ren umenneskeliggjøring av immigranter og kvinner på grensen inn til USA, sier Richards.

Hun ser ingen snarlig løsning på problemet.

- Hele det politiske systemet har brutt sammen i dette landet. Vi trenger en ny immigrasjonspolitikk og nye reformer. Men det amerikanske folket har ingen tro på at vi har en ledelse som kan og vil løse dette problemet, derfor tror jeg ikke det er noen politisk løsning i sikte, sier Richards.

- Fremover mot 2020 trenger vi et demokratisk parti som forstår problemet, men dette er også noe republikanerne må ta tak i. Først når kvinner er representert i halve kongressen, får vi en rasjonell innvandringspolitikk, mener hun.

To barn døde

Under Trump-administrasjonen har tusenvis av barn blitt skilt fra sine foreldre ved grensen. I desember i fjor mistet to barn livet etter at de krysset grensa sammen med slektninger. De to som døde var ei jente på sju og en gutt på åtte år. De to, som kom fra Guatemala, døde i separate tilfeller.

I forbindelse med dødsfallene tvitret Donald Trump følgende:

– Ethvert dødsfall, enten det gjelder barn eller andre på grensa, er ene og alene demokratene og deres patetiske innvandringspolitikk sin feil, som lar folk gå på den lange vandringen i den tro at de kan komme inn i vårt land på lovlig vis, tvitret Trump.

I fjor tvitret Trump også følgende:

- USA vil ikke være en innvandringsleir, og det vil ikke været et asylmottak. Ikke på min vakt.

Alle jenter over ti år får graviditetstest

Den republikanske kongressmannen Clay Higgins uttalte i forrige uke at 75.000 personer kom til USA-Mexico-grensen i februar, det samme antallet mennesker USA sendte til den franske strendene for å frigjøre landet fra nazi-Tyskland.

- Vi opplever nå en D-Dag hver måned, sier Higgins, ifølge USA Today.

I forrige uke ble USAs minister for innenlandssikkerhet, Kirstjen Nielsen, grillet om flyktningproblemene på grensen og de to døde barna i Kongressen.

Hun ble med det en høyest rangerte fra Trumps administrasjon som måtte stille til høring for Kongressen etter at Demokratene tok over Representantenes hus, ifølge CNN.

Der kom det frem at de så langt ikke har noe endelig svar på hvorfor de to barna døde. Nilsen fortalte også at immigrasjonsmyndighetene nå gir graviditetstester til alle jenter over ti år på grunn av det høye antallet voldtekter som skjer i løpet av reisen mot den amerikanske grensen.

Demokratene ble også rasende da Kirstjen Nielsen ikke hadde tall på hvor mange barn som nå sitter fengslet i mottak rundt om langs grensen.

Kirstjen Nielsen fortalte også at det er ventet at nærmere en million flyktninger og asylsøkere vil komme til den sørlige grensen i løpet av året.

(Kilder: CNBC, Wall Street Journal, BBC, NTB)

Nettavisen er på plass på SXSW i Austin Texas. Les flere saker her: