RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun er årets forfatter

Sist oppdatert:
Årets vinner av Nordisk råds litteraturpris er svenske Sara Stridsberg for verket «Drömfakulteten».

(SIDE2:) Prisen er på 350.000 danske kroner, og hun mottar prisen i slutten av oktober i år, skriver Nordisk råd i en pressemelding.

Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962. Blant norske vinnere finner vi blant annet Lars Saabye Christensen og Jan Kjærstad.

Juryen skriver følgende om vinneren:

"Drömfakulteten är en brinnande roman med många bottnar. Berättelsens nav utgörs av den extrem-feministiska ikonen Valeri Solanas och hennes på många sätt tragiska livsöde. Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrigt vibrerande prosa. Drömfakulteten bär underrubriken "tillägg till sexualteorin", och romanen är en svidande uppgörelse med de olika förtryckarmekanismer som verkar i samhället. Sitt allvarliga ämne till trots, är Drömfakulteten en roman som bärs fram av en enorm energi och språklig lusta."

Stridsberg er født i 1973 og bor i Stockholm. Hun forfatterdebuterte i 2004 med boken «Happy Sally».

«Drömfakulteten» ble utgitt i 2006, og handler om en forfatter som besøker Valerie Solanas. Solanas skrev det ekstremfeministiske manifestet SCUM på 1960-tallet. Det fiktive besøket finner sted på et hotellrom på Bristol Hotell i Tenderloin District, torskedistriktet i San Fransisco, hvor Solanas levde sine siste dager. Hun døde i april 1988, og det er også på denne tiden boken finner sted.

Stridsberg har tidligere oversatt SCUM og skrevet et drama om kvinnen.

De nominerte forfatterne fra Norge var Tomas Espedal og Jan Jakob Tønseth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere